След много работа на редица технологични компании в партньорство с петролни гиганти, нова напълно автоматизирана нефтена платформа наскоро направи своя дебют в Пермския басейн. През октомври компанията Nabors Industries направи сондажи на дълбочина от над 6 000 метра с автоматизирана платформа, без помощта на екипаж, който да изпълнява операциите ръчно.

По време на пандемията много нефтени и газови компании се принудиха да спрат операциите си. Междувременно технологични компании работеха по автоматизирането на системите и дигитализирането на операциите, така че проектите да могат да се изпълняват с или без човешка работна сила, пише Oil Price.

Очаква се Nabors Industries да направи два кладенеца в района Пермския басейн като част от тестовете на роботизираните платформи. Nabors Pace-R801 е първата в света напълно автоматизирана наземна платформа. Тя поддържа операциите на ExxonMobil в региона. На компанията са предоставени безпилотни плавателни съдове за създаване на кладенци, които обикновено изискват цял екип на борда.

Компанията твърди, че софтуерът й за автоматизация SmartDRILL намалява времето за създаване на кладенец с до четири дни, като по този начин намалява въглеродните емисии в проектите.Вицепрезидентът на Nabors Травис Първис смята, че именно това е посоката, в която трябва да се ориентира индустрията.

Преходът към подобни съоръжения, за които не е нужна човешка работна ръка, се появи миналата година под формата на концепцията за "призрачна платформа". При този метод системите се управляват дистанционно от работници на платформата, на които е забранен физически достъп до платформите по време на Covid-19.

Въпреки че за автоматизация се дискутира от години, норвежкият Equinor премина към подобен подход едва през 2020 г. Екипите управляваха платформата дистанционно. BP и други петролни компании също започват да се автоматизират.

И все пак автоматизирани механизми се използват от години в нефтената и газовата индустрия - роботизирани кучета, които наблюдават нефтените платформи, както дронове, които проверяват за течове от тръбопроводите.

Заплаха за работните места

Тази последна иновация за така наречената "призрачна платформа" обаче тревожи работниците в нефтената и газовата индустрия. Около 400 000 работни места сектора са заличени по време на Covid, половината от които в САЩ.

Друго голямо притеснение на работниците е предстоящият преход от изкопаеми горива към възобновяеми алтернативи. Цифровизацията на системите и включването на роботи може да доведе до по-големи съкращения на работните места.

Nabors смята, че автоматизацията не означава непременно загуба на работни места. Служителите ще трябва да контролират процесите да изпълняват основните задачи. Според компанията автоматизацията ще "отстрани" работниците от най-опасната "червена зона" на платформата.