Най-скъпият международен проект за боен самолет F-35 Lightning приключи успешно тестовите си полети в петък. Програмата по строителството на новото попълнение е струвало на САЩ и осем други държави $276.5 млрд, съобщава Ройтерс.

Тестовият полет е постигнал повечето от заложените си цели, като единствено са били забелязани проблеми в датчика за измерване на скоростта и височината, който е отчитал незначителни отклонения. Самолетът е конструиран от американската компания  Lockheed Martin Corp.

Полетът се е провел над град Форт Уорт щата Тексас и е продължил 38 минути, което е едва две-трети от изискванията на Пентагона за едно-часов полет.

От компанията Lockheed Martin, която е доставчик номер едно на военно оборудване за американската армия са заявили, че изпитанието на F-35 е било най-обширното и скъпо такова, което някога е било провеждано.

Партньорите на САЩ в строителството на самолета са Великобритания, Италия, Холандия, Турция, Канада, Австралия, Дания и Норвегия. Сингапур и Израел също са включени в проекта, но до момента не са допринесли с никакви парични фондове.

Когато бъде пуснат в продажба, една бройка от самолета ще струва около $45 млн. за базов модел, като цената ще достига до $60 млн. за моделите предназначени за кацане на самолетоносачи.