Сърбия практически си е осигурила запаси от природен газ за предстоящия отоплителен сезон, като две трети от необходимите обеми получава от Русия по договор на най-изгодна цена, заяви директорът на държавната компания "Сърбиягаз" Душан Баятович.

"Имаме най-добрата цена за газ в Европа, която се изчислява по т.нар. петролна формула, както се договориха президентите на Сърбия и Русия", казва Баятович по TV Prva, съобщи Прайм.

По думите му, сега страната има запаси на нивото на изразходвания газ за миналата година.

Баятович уточни, че Сърбия никога не е плащала повече от 900 долара за 1000 кубически метра за закупен газ от пазарите.

По думите му, цената на природния газа от Русия за Сърбия, по "петролната формула" сега е 368 долара за 1000 кубически метра газ.

За сравнение, на газовите борси в Европа, тази цена през последните седмици е около 2400 долара за 1000 куб. м газ, а напоследък надмина и 3000 долара за 1000 куб. м газ.

"През последното тримесечие на годината цената на руския газ за Сърбия ще достигне 420 долара за 1000 кубически метра, през първото тримесечие на 2023 г. ще е 430 долара за 1000 куб. м газ. А след това, ако няма скокове в цената на нефта, ще падне до 388 долара за 1000 куб. м газ", обясни директорът на "Сърбиягаз".

За пръв път "Мини Марица Изток" изнася въглища в чужбина - за наша съседка

За пръв път "Мини Марица Изток" изнася въглища в чужбина - за наша съседка

Плащанията са гарантирани чрез неотменяем акредитив