Саудитска Арабия обръща поглед на изток, за да търси подкрепа за своята икономическа трансформация, след като отношенията й със западните съюзници се охладиха през последните месеци.

Точно това показват и посещенията на принца Мохамед бин Салман в Азия, започнали с визитата му в Пакистан в понеделник. Там той сключи споразумения на стойност 20 милиарда долара. А сега предстои да продължи с пътуванията си в Индия и Китай, които са сред най-големите купувачи на саудитски петрол, пише CNN Business.

Целите, които Рияд си поставя с тези визити, далеч не се изчерпват с темата за черното злато. Особено след като през последните години кралството търси начин да диверсифицира икономиката си от износа на петрол.

Страната се нуждае не по-малко от чуждестранни инвестиции и икономически опит, който може да получи в Индия и Китай. Това е част от мащабната стратегия Vision 2030, която има за цел да намали безработицата, да стимулира частния сектор и да развие индустрията, както и туризма.

"Посещенията в Азия имат геостратегически и социоикономически смисъл, като и двата аспекта са много важни за успеха на Vision 2030", посочва анализаторът Рабия Ясмин от Euromonitor International.

"Визитите ще позволят на принца да отвори пътя за по-близки отношения с правителствата в тези държави и да подобни позитивния си имидж пред масите", допълва тя.

Това е ключово за Саудитска Арабия след убийството на журналиста Джамал Кашоги.

Западните компании обърнаха гръб на Рияд

Показателно за това беше отказът на редица големи бизнес лидери, които отказаха да присъстват на инвеститорската конференция в саудитската столица, която трябва да се проведе по-късно този месец.

Сред тях са ръководителите на Siemens и JP Morgan. Британският милиардер Ричард Брансън също обяви, че няма да работи по плана си за развитие на туризма в страната.

За по-добрите възможности с Китай и Индия

От друга страна Саудитска Арабия работи за по-задълбочени отношения с Индия. Търговията между двете държави е нараснала с около 10% през 2018 година до 27,5 милиарда долара. Вносът на петрол в Индия се е увеличил със 17% за същия период. В същото време близо 3 милиона индийци живеят и работят в страната.

След Индия Мохамед бин Салман трябва да се отправи към Пекин. Там също централна тема ще бъде петролът заради нарастващото търсене в Източна Азия. Анализатори очакват да бъдат обсъдени и възможностите за по-тясно сътрудничество по мегапроекта на Китай "Един пояс, един път".

Икономика номер 2 в света остава най-големият търговски партньор на Саудитска Арабия, като износът за страната възлиза на 46 милиарда долара през 2018 година.