Коронованият принц на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман започна ценова война при петрола. Спечелването ѝ обаче ще дойде на цена, която той може и да не е готов да плаща дълго, пише Bloomberg.

Ако цените на петрола не се възстановят и останат под половината от нивото, от което Саудитска Арабия се нуждае, за да балансира бюджета си, икономиката - и големите амбиции на принца да я реформира - ще бъдат сред най-големите жертви. Енергийният сектор отговаря за 80 процента от износа на кралството и за две трети от фискалните приходи.

Ако брент остане на $35 и Рияд не промени разходите си, Саудитска Арабия ще отчете дефицит от близо 15 процента от икономиката през 2020 г. В такава ситуация чуждестранните резерви на страната може да свършат след около пет години, според Abu Dhabi Commercial Bank. Goldman Sachs Group Inc. смята, че дефицитът тази година ще бъде почти 12 процента. "Саудитците акумулираха значителни резерви, които ще им помогнат през периода на ниски цени на петрола, но цената ще е висока", смята Тарек Фалалах, главен изпълнителен директор на близкоизточното подразделение на Nomura Asset Management в Дубай. "Тази цена ще бъдат средствата, които иначе можеха да помогнат за диверсифициране на икономиката".

Кралството все още ближе рани от срива на петрола преди шест години. От пика през 2014 г. нетните чуждестранни активи на Рияд паднаха с около една трета. Правителството се цели към фискален дефицит от 6,4 процента от брутния вътрешен продукт тази година. Прогнозата обаче бе направена при средна цена за барел петрол от $65. Така страната се нуждае от цена от $84, за да балансира тазгодишния си бюджет.

Ценовият шок при петрола идва в момент, в който коронавирусът вече намали значително търсенето на черното злато. Пазарите вече дадоха своята оценка за действията на Рияд - облигациите и акциите в Саудитска Арабия се сринаха в понеделник.

Ниските цени на петрола поставят Саудитска Арабия пред труден избор. Ако решението е Рияд да чака Русия да се върне на масата на преговорите и да бъдат въведени нови ограничения в добива, които да подкрепят цената, разходите на правителството трябва да бъдат намалени. Предложението за затягане на коланите обаче няма да се приеме добре в страна, в която гражданите са толкова свикнали с държавни помощи, субсидии и сигурни държавни работни места.

От другата страна е Русия, която бе готова да развали съюза със Саудитска Арабия, за навреди на конкурентите в Съединените американски щати. Русия е по-способна да издържи на продължителен период на ниски цени, след като централната банка успя да възстанови международните резерви до най-високото им ниво от август 2008 г.

Иронията е, че под залог е идеята на Рияд да намали зависимостта на страната от петролната индустрия и да изгради нови индустрии, като миньорство, туризъм и забавление.

Евтиният петрол може да заличи 50% от шистовия отрасъл

Евтиният петрол може да заличи 50% от шистовия отрасъл

Вчера беше заличена капитализация за милиарди долари на компаниите от сектора