Скорошната среща между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп накара анализаторите да гледат по-оптимистично за развитието на севернокорейската икономика. Сега пазарите следят дали Пхенян ще продължи сближаването си със Запада.

Една от важните стъпки, които трябва да бъдат предприети, е отварянето на икономиката на изолираната азиатска държава за чуждестранните инвеститори.

Според изчисленията на анализатора Транг Туй Ли от Credit Suisse подобна реформа ще я превърне в икономика за 100 милиарда долара в следващите 10 години. Той посочва още един интересен факт за Северна Корея - че тя има огромни неизползвани залежи от природни ресурси.

"Държавната южнокорейско дружество с дейност в минната индустрия изчислява, че северната им съседка има големи запаси от въглища, желязна руда, цинк, олово, мед и редки минерали, чиято обща стойност може да надхвърли 6 трилиона долара", обяснява Ли, цитиран от Business Insider.

Тази сума е 190 пъти колкото брутния вътрешен продукт (БВП) на Северна Корея за 2016 година, който е в размер на 32 милиарда долара.

"Минната индустрия и към този момент има принос за 13% от БВП, но добивът е ограничен заради липсата на купувачи и на инвестиции в резултат на икономическите санкции", допълва експертът.

За потенциала за отваряне на севернокорейската икономика Ли дава три примера на страни, минали по същия път.

"Вече имаме опита на Южна Корея от 70-те години, на Китай и на Виетнам от 90-те години, които са доказателство за потенциала за растеж на севернокорейската икономика", допълва той.