Проблемът с недостига на чипове на пазара е толкова голям, че той може да окаже натиск върху икономиката в краткосрочен и средносрочен план. Според експерти икономическият растеж може да се забави, а инфлацията да преживее моментен бум, ако недостигът на полупроводници се задълбочи.

Редица фактори през последните месеци доведоха до дефицит на чипове в световен мащаб. Това включва нарушаването на веригите за доставки, което засегна широка палитра от производства от автомобили до телевизори и компютри.

ASML, от която зависи цяла индустрия за близо $440 милиарда

Липсващите чипове и непозната фирма от Европа, от която зависи индустрията за $440 милиарда

Нидерландската компания, без която секторът не може

Полупроводниците са толкова ключови за най-голямата икономика в света - Щатите, че продължаващите проблеми с доставките им ще имат осезаемо изражение.

Според икономисти на Goldman Sachs недостигът на чипове може да доведе до покачване на инфлацията, като пряко засегнатите от него стоки могат да поскъпнат с до 3%.

"Взети заедно всички тези фактори, независимо, че последиците за растежа са ограничени, очакваме инфлацията на основните стоки да остане стабилна през тази година", коментира икономистът Спенсър Хил, цитиран от CNBC.

Следващата жертва на недостига на чипове ще бъде домашният ви интернет

Следващата жертва на недостига на чипове ще бъде домашният ви интернет

Глобалната криза в този сегмент най-вероятно ще засегне милиони хора, които работят от вкъщи

Все пак той посочва, че дефицитът на чипове няма да причини драматично забавяне на икономиката, за която прогнозите са, че ще отчете силен растеж през 2021 година. Според оценката на Goldman Sachs тя може да донесе около 0,5% спад на активността.

"Докато полупроводниците допринасят за едва 0,3% от производството на САЩ, те имат важен принос от около 12% към БВП", посочва Хил, подчертавайки, че дефицитът може да свие производството в автомобилния сектор с между 2 и 6% през настоящата година.

Въпреки това експертът посочва, че негативният ефект върху инфлацията и растежа ще отшуми при очаквано повишение на доставките в края на тази година и в началото на следващата.

Недостигът на чипове ще продължи и през 2022

Недостигът на чипове ще продължи и през 2022

Прогнозата е на TSMC, която отчете рекордна печалба за първите три месеца на годината