Дефицитът на чипове в световен мащаб е една от най-важните теми за редица индустрии през последните седмици. Той се превърна в причината много автомобилни производители да спрат временно работа, въвеждането на 5G мрежата в различни части на света да се забави, а новият PlayStation 5 да бъде трудно откриваем.

Тази ситуация се превърна в един от явните примери за силно интегрирания характер на технологичния сектор, както и за зависимостта и сложността на веригите за доставки. Още по-любопитното в случая е, че една-единствена европейска компания е в сърцето на индустрията за 439 милиарда долара, а нейното име е почти непознато, разказва авторът Самант Субраманиан в публикация за сайта Quartz.

Базираната в нидерландския град Велдховен ASML произвежда т.нар. фотолитографски машини. Те използват светлина, за да гравират интегрални схеми върху силиконови подложки. ASML не е единствената на пазара, която се занимава с това, но пък контролира над 60% от пазара, а през 2019 година приходите ѝ възлизат на 11,8 милиарда евро или 13,2 милиарда долара.

По-важното обаче е, че нидерландският лидер към момента е единственият производител на най-новото поколение машини за правене на чипове, използващи ултравиолетова светлина (EUV).

Заради дефицита на чипове: Intel инвестира $20 милиарда в нови заводи

Заради дефицита на чипове: Този гигант инвестира $20 милиарда в нови заводи

Двата нови завода на компанията се очкава да са готови към 2024 г. и ще бъдат в Аризона

"Трудно е да си представим друга компания, която е толкова ключова и в същото време толкова непозната за широката публика. Ако Велдховен изчезне утре, нашата версия на капитализма - мобилният ни телефон, възможността за работа от разстояние, пазаруването онлайн, облачното съхранение, интелигентното шофиране, Интернетът на нещата - всичко това би спяло", посочва Субраманиан.

Освен, че ASML попадна под ударите на търговската война между САЩ и Китай, тя се оказа и в центъра на настоящата криза с недостига на чипове. За да увеличи производствения капацитет и да отговори на търсенето обаче ще са ѝ необходими две години, според изпълнителния директор на фирмата Петер Уенинк.

"Така че ние се опитваме да наемем повече хора, за да се справим с нещата по-бързо", казва той. Но целият процес е доста дълъг - от компанията сглобяват машините от стотици хиляди отделни части, тестват ги, след това ги разглобяват, за да могат да ти транспортират до Тайван, Южна Корея или САЩ. А там отново те биват сглобявани и тествани преди да започнат реалното производство на чипове.

Следващата жертва на недостига на чипове ще бъде домашният ви интернет

Следващата жертва на недостига на чипове ще бъде домашният ви интернет

Глобалната криза в този сегмент най-вероятно ще засегне милиони хора, които работят от вкъщи

Как ASML става доминант на индустрията?

Компанията е основана през 1984 година като джойнт венчър между Philips и друга нидерландска компания, носеща името Advanced Semiconductor Materials International. Тогава тя има едва 45 служители.

Истинският възход за ASML идва малко след 2000 година. Към този момент тя има само двама големи конкурента - Canon и Nikon, но европейското дружество развива бизнеса си по-бързо от тях.

С бума на интернет се появяват и много нови електронни устройства - дигитални фотоапарати, mp3 плейъри и т.н., а всички от тях се нуждаят от чипове, за да работят.

Към днешна дата технологията на EUV машините, които предлага ASML позволява обработването на по-малки компоненти. Технологията е от ключово значение за производителите на чипове, защото позволява те да бъдат по-мощни и енергийноефективни.

Така гигантите в индустрията, като Intel, TSMC и Samsung се оказват силно зависими от нидерландската компания. А редица сектори и производства пък са зависими от техните продукти.