Доставчиците на широколентови услуги се сблъскват с много сериозен проблем - когато поръчват интернет рутери, доставките се бавят с повече от година. Причината: недостигът на чипове. Глобалната криза в този сегмент най-вероятно ще засегне милиони хора, които работят от вкъщи и имат голяма нужда от домашен интернет, съобщава Bloomberg.

Забавянията към доставчиците се бавят повече от 60 седмици

Рязкото спиране на производството на чипове след избухването на пандемията от Covid-19 през 2020 г. не дава признаци на подобрение.

"Преди година ситуацията се влоши допълнително от все по-голямото нарастване в търсенето на по-добро широколентово оборудване за дома", казва пред Bloomberg Карстен Гевеке, който е ръководител на европейския регионален бизнес на базирания в Тайван производител на рутери - Zyxel Communications Corp.

От януари тази година изискването към клиентите им е да поръчват продуктите на компанията цели 12 месеца по-рано

Zyxel е основен доставчик на рутери, негови клиенти са Telenor ASA в Норвегия и Zen Internet във Великобритания.

Американски производител на мрежово оборудване Adtran, опериращ и в Обединеното кралство, също предупреди клиентите си, че заради недостигът на чипове - доставките ще се забавят сериозно.

Добрата новина е, че към момента все още нито един оператор не е изчерпал изцяло запасът от рутери, но напрежението нараства все повече.

"Бяхме много близо до това на няколко пъти. Все още може да се случи", твърдят от Zyxel.

За жалост, проблеми има и при пратките, които вече са на път към доставчици и потребители. Миналата седмица рутерите на Zyxel бяха на кораба Evergreen, който стоя блокиран на Суецкия канал.

"Около 90% от доставките на рутери за 2021 г. вече са поръчани", съобщава главният изпълнителен директор на компанията Хок Тан.

Проблемите на Zyxel, както и на останалите производители започнаха преди повече от година. При въпросната компания проблемите започнаха, когато производството в завода им в Китай беше спряно в продължение на месец заради Covid-19. Когато заводът отвори, разходите за доставка скочиха десет пъти повече от предишните им нива.

След рестарта на китайските фабрики, чиповете се превърнаха в глобален проблем, чието разрешение все още не се задава.

Впрочем, засегнати са и компоненти за други системи като управление на паметта и захранването.

"Това е ефект на лавина, ситуацията не спира да се влошава", допълва Гюеке.