Сингапур се обръща към технологията и започва да отделя повече внимание на личното здраве заради очакваното удвояване на броя на възрастните хора през следващите две десетилетия, което кара държавата да се изправи пред политически чувствителни решения относно финансите и имиграцията, пише Bloomberg.

"Трябва да помогнем на хората да живеят по-здравословно, по-активно и да намалим нуждата от здравеопазване, но и да признаем, че остаряването на населението е неизбежно", казва Чи Хонг Тат, министър на здравеопазването. Той посочи, че броят на пациентите с хронични заболявания като високо кръвно налягане, диабет и рак ще се повиши в Сингапур. В същото време броя на лекарите и медицинските сестри ще намалее заради по-малкия брой хора в работоспособна възраст.

Технологичните и бизнес иновации ще помогнат, смята Чи, окуражавайки компаниите да проучват как хранителните продукти да станат по-здравословни.

Сингапур ще разчита и на услуги като теле-здраве, например, където пациентите в рехабилитация ще могат сами да правят упражнения вкъщи под наблюдението на лекар, който ще ги наблюдава от разстояние.

"Big data" ще направи възможно и прогнозирането дали някой е във висок риск от нужда за помощ при ходене на база походка и стойка, както и шансът пациент да има нужда отново болнична грижа, след като бъде изписан.

Икономиките в Азия се сблъскват с въпроса как да се грижат за застаряващото население без да поставят в риск икономическото развитие или да се налага да карат възрастните хора да работят твърде дълго. В Сигнапур най-старите (65 г. и повече) ще надминат по брой най-младите (до 15-годишна възраст) още през следващата година.

В същото време Сингапур трябва да отвори вратите си за имигранти. Изчисления на правителството сочат, че страната ще се нуждае от цели 30 000 нови здравни работници до 2020 г. "Невъзможно е да запълним всички 30 000 позиции само със сингапурци", посочва Чи.

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Старият континент тръгва по пътя на Страната на изгряващото слънце. И има какво да вземе от нейния опит, за да си осигури растеж