Спадът на цените на петрола и природния газ тази година ще ограничи глобалния икономически спад, особено в Европа - регионът, в който страховете от рецесия и покачваща се инфлация са утихнали засега.

Цените на петрола в момента се търгуват около 80 долара за барел, но бяха достигнали 100 долара и в един момент 120 долара за барел - през пролетта на миналата година. Цените на природния газ в Европа са на 18-месечно дъно, заради плановете за спестяване на енергия, намаляването на търсенето и запаси доста над средното ниво, както и по-мекото време през по-голямата зима.

Икономиката на Европа се представя по-добре през последните месеци, в сравнение с очакванията през есента, заради по-малкият натиск на енергийните цени върху промишленото производство и връщане на доверието на потребителите.

Икономическата картина в Съединените щати е по-различна, но потребителите също усетиха облекчение в цените по бензиностанциите през последните месеци, в сравнение с рекордните цени от над 5 долара за галон обикновен бензин (близо 4 литра), пише Oilprice.

По прогнози на някои експерти обаче разходите могат да продължат да поддържат висока инфлацията, по-висока, отколкото Фед би искал.

Фед няма да спре с повишенията на лихвените проценти и дори може да се върне към повишение от 50 базисни пункта веднага след края на този месец. Потребителите ще го усетят.

МВФ: 2023-а ще е поредна тежка година за световната икономика, но все още може да избегнем глобална рецесия

МВФ: 2023-а ще е поредна тежка година за световната икономика, но все още може да избегнем глобална рецесия

През 2024 г. ще видим по-висок растеж от 2023 г., очаква Кристалина Георгиева

Спадът в цените на енергията обаче помогна на икономиките през последните месеци, коментират икономисти пред The ​​Wall Street Journal.

Имаше много сериозни притеснения, че Европа ще потъне в рецесия през последното тримесечие на 2022 г., но континентът успя да избегне свиване в края на миналата година. Най-новите прогнози сочат, че еврозоната ще избегне рецесията и тази година и ще успее да постигне малък икономически растеж, отново заради на по-ниските цени на енергията, отколкото през пролетта и лятото на 2022 г., след началото на войната и промяната в световната търговия с енергия.

Най-голямата икономика в Европа Германия има прогноза за ръст от 0,2% в сравнение с по-ранна прогноза за свиване от 0,6%, което е "значителен обрат, предизвикан от намаляване на цените на енергията, успокояване на веригите за доставки и политическа подкрепа за домакинствата и бизнесите", според европейския комисар Паоло Джентилони,. "Икономиката на ЕС влезе в 2023 г. на по-здрава основа от очакваното и изглежда ще избегне рецесията", отбеляза той.

Икономиката на Китай може никога да не изпревари тази на САЩ

Икономиката на Китай може никога да не изпревари тази на САЩ

Огромният темп на растеж на Китай през последните четири десетилетия спира

САЩ обаче може да не избегнат рецесията, защото повишенията на лихвените проценти може да наваксат икономическата активност.

Перспективите за икономически растеж за 2023 г. в световен мащаб са се подобрили значително от декември, смята Fitch Ratings в последния си доклад за глобалните икономически перспективи от миналата седмица. Но въздействието от повишаването на лихвените проценти върху реалната икономика все още предстои и това може да тласне икономиката на САЩ към рецесия по-късно тази година, смята рейтинговата агенция.

Все пак Fitch предупреди, че закъснелият ефект от повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ и Фед може да се усети по-късно тази или през следващата година.