Спирането на доставките на руски газ за Европейския съюз може да намали брутния вътрешен продукт с до 1,5%, ако следващата зима е студена и регионът не успее да вземе превантивни мерки за пестене на енергия. Това е сценарият според оценки на блока, предаде Bloomberg.

Европейската комисия предупреждава, че че ако зимата е нормална, спирането на доставките на газ от Москва би намалило БВП с между 0,6% и 1%, се казва в проект на документ на ЕС.

Изпълнителният орган на ЕС планира набор от препоръки към държавите-членки, включително намаляване на използването на отопление и охлаждане и някои пазарни мерки за смекчаване на въздействието от възможно пълно прекъсване най-големият й източник на внос - Русия.

"Евентуален координиран отговор на ЕС преди зимата и солидарност между държавите-членки би ограничило отрицателното въздействие върху БВП и работните места от евентуално голямо прекъсване", пише в документа. Според него предприемането на ранни действия за намаляване на търсенето в случай на нормална зима може да ограничи отрицателното въздействие на спирането на доставките върху БВП до 0,4%.

Най-голямото предизвикателство пред ЕС тази зима е да осигури достатъчно запаси от газ, за ​​да преодолее пиковото търсене на отопление и търсене на електроенергия. Докато нивата на газ на континента миналата година бяха с 10% по-ниски в сравнение с периода 2016-2018 г., в момента те са в съответствие с историческата средна стойност, над 63%, или равни на 46 дни зимна консумация, според документа.

Енергийната криза в Европа ще ни струва над $200 милиарда

Енергийната криза в Европа ще ни струва над $200 милиарда

Цените на природния газ и електроенергията продължават да се покачват и повече европейски комунални компании ще изпитват трудности

ЕС се притеснява, че Русия ще реши да спре доставките за блока като отмъщение за многото санкции. В момента е затворен тръбопровода "Северен поток 1", като се твърди, че се прави поддръжка. Тръбопроводът течеше само с около 40% капацитет преди началото на ремонта и не е известно с какъв обем може да бъде възобновен.

Симулациите на Комисията и операторите на газови системи показват, че прекъсването на руския внос през юли би означавало, че резервите на ЕС ще бъдат запълнени до най-много 71% в началото на ноември, под целта от 80%. Ще липсват 30 милиарда кубически метра газ през зимата при нормални метеорологични условия и непрекъснато високи доставки на втечнен природен газ, което предполага много висок риск от празни хранилища в няколко държави-членки през април 2023 г., показва проектът.

"Запълването на хранилището през лятото на 2023 г. би било голямо предизвикателство и това от своя страна би попречило на подготовката за следващия зимен сезон", каза комисията. "Нивата на запълване на складовете през октомври 2023 г. ще бъдат само 41%."