Общата сметка за спасяването на европейския енергиен пазар тази зима спокойно ще надхвърли 200 милиарда долара. Това може да звучи като наистина голяма сума, но трябва да се отбележи, че изчислението е включва най-лошия сценарий при който Русия да спре напълно доставките на природен газ за Европа.

Изглежда обаче малко политици разбират мащаба на предстоящата криза и разходите до които ще доведе тя. Европейският съюз призова за спешна среща на енергийните министри по-късно този месец, пише Bloomberg.

ЕС ще трябва да вземе решение по отношение на програма за спестяване на енергия, включително обществена кампания и да изясни, че страните ще си помагат взаимно, като споделят малкото газ, който ще бъде наличен. Това означава да поканим Обединеното кралство, Швейцария и Норвегия също на масата на преговорите в Брюксел.

Франция започва да преминава на мазут, поради спиране на руския газ

Франция започва да преминава на мазут, поради спиране на руския газ

В Гърция също са разтревожени от евентуално спиране на газа

Докато цените на природния газ и електроенергията продължават да се покачват, все повече европейски комунални компании и търговци на дребно ще изпитват трудности. Единственият им шанс за оцеляване е да прехвърлят огромния скок в цените на едро върху своите клиенти. Тогава обаче домакинствата и предприятията ще се изправят пред непосилни сметки и ще се нуждаят от държавна помощ. В крайна сметка данъкоплатците ще поемат разходите чрез по-високи цени на електроенергията и газа на дребно, или по-високи данъци.

Германската Uniper SE, която е най-големият купувач на руски газ, наскоро поиска държавна помощ, а предварителните оценки определят сметката на 10 милиарда евро. Това вероятно ще се окаже консервативна оценка. Electricite de France SA се провали като надежден производител на електроенергия и се нуждае от държавна помощ.

Руският газ към Германия спира?

Руският газ към Германия спира?

Поне за период от 10 дни

Uniper и EDF две от десетките комунални компании, които обслужват повече от 200 милиона домакинства в ЕС и Обединеното кралство. Повечето компании може би ще устоят на бурята, но други може би ще имат нужда от помощ. Най-малкото, ще се наложат държавни заеми и други държавни гаранции, за да купуват много скъп газ на спот пазара, за да заменят липсата на руски газ. В най-лошия случай те ще трябва да бъдат национализирани, макар и само временно.

Държавните заеми не са тривиални. По-рано този месец чешкото правителство даде на контролираната от държавата компания CEZ спешен заем от 3 милиарда евро. Компанията обслужва страна с малко повече от 10 милиона души. Чрез своята държавна банка KwF, германското правителство, вече даде 15 милиарда евро заеми на оператора на газовия пазар в страната за закупуване на газ и запълване на хранилища преди зимата. Дали тези заеми някога ще бъдат изплатени е под въпрос.

Проблемът може да се влоши много бързо. Руският президент Владимир Путин намали доставките на газ за Германия с около 60%, а компанията Uniper губи около 30 милиона евро всеки ден от необходимостта да купува същия газ на спот пазара. Това са около 10 милиарда евро годишно. Ако Путин напълно спре потока, дневните загуби на предприятието ще скочат до около 100 милиона евро на ден, или повече от 35 милиарда годишно. Правителството ще трябва да осигури тази сума.

Ако на компаниите, които предоставят комуналните услуги бъде позволено да прехвърлят по-високи разходи за газ върху потребителите, Goldman Sachs смята, че европейските домакинства ще трябва да плащат 470 евро на месец за електричество и газ, което е 290% повече от типичните разходи в средата на 2020 г. Това очевидно е непосилно за мнозина.

Следващата зима ще е скъпа. Единственият въпрос сега е колко ще плащаме.