Френските енергийни компании започнаха да преобразуват газовите котли за работа с мазут, за да избегнат прекъсвания в работата в случай на допълнително намаляване на доставките на руския природен газ, съобщи Reuters.

От "Газпром" съобщиха в края на миналата седмица, че подаването на газ през юли ще спре за 10 дни за планов технически ремонт.

"Можем дори да преминем към въглища, ако се наложи. Целта е да избегнем затварянето на заводи, в случай че изпаднем в недостиг на газ", каза Флоран Менего, ръководител на един от водещите производители на гуми на Michelin. Петролът ще продължи да се разглежда като алтернатива, добави той.

В цяла Европа индустрията започва да се насочва към по-"мръсни" горива от газа, като се стреми да намали разходите, отбелязва агенцията. Френският министър на финансите Бруно Льо Мер каза, че "би било безотговорно да не се подготвим за евентуалния дефицит на газ". Той смята, че спирането на доставките на газ от Русия е много вероятен сценарий.

За Франция всъщност проблемът с недостига на руски газ не е толкова важен, колкото за много други европейски страни. Франция е от държавите, които се съгласиха да плащат по схемата в рубли.

В Гърция също са разтревожено от евентуалното спиране на подаването на газ от "Газпром". При необходимост се предвижда да се намали захранването на производствените предприятия, за да има гориво за битови нужди.

Лидерът на опозиционната партия "Гръцко решение" Кириакос Велопулос заяви, че икономическите санкции срещу Москва трябва да се свалят като неефективни и Гърция да спре изпращането на оръжия за Украйна, съобщи БНР.

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Има и група държави, чийто условия за плащане на синьото гориво не се промениха