Високите цени на природния газ не показват признаци на скорошен спад и доставките стават все по-трудни. За сметка на това по-евтините и по-мръсни алтернативи на горивото изглеждат все по-примамливи за жадните за енергия купувачи.

Природният газ се превърна в най-горещата стока. Очаква се ситуацията да се влоши с наближаването на зимата. В същото време скокът в цените прави горивото недостъпно за някои страни. Ето защо както богатите, така и бедните купувачи все повече се вглеждат в алтернативите.

"Заради страховете, че доставките може да станат по-ограничени през зимата, някои правителства обявиха, че ще позволят използване на повече мазут и въглища в електроцентралите", обяви Стив Сойер от консултантската компания FGE.

Международната агенция по енергетика повиши прогнозата си за растеж на търсенето на петрол в световен мащаб с 380 000 барела дневно до 2,1 милиона барела на ден поради очакването, че индустрията и производителите на електроенергия ще пренасочат горивото си към петрол. Допълнителното търсене, е "концентрирано" в Близкия изток и Европа, коментира агенцията.

Деймиън Курвалин, ръководител на енергийните изследвания в Goldman Sachs, очаква преминаването от газ към нефт да доведе до 1,5 милиона барела на ден допълнително търсене тази зима, в сравнение с милион барела на ден миналата година. Търсенето ще дойде от енергийния сектор, както и от индустриите, обяви той в интервю за Bloomberg.

Преминаването от газ към по-мръсни алтернативипо отношение на стремежа към по-чиста енергия. Много страни разчитат на природния газ като част от усилията за декарбонизация, тъй като това е най-чистото изкопаемо гориво. По-мръсните алтернативи от въглища към течно гориво ще попречат на страните да постигнат целите си в областта на климата.

По-високите цени на LNG ще насърчат производителите на електроенергия в световен мащаб да преминат от газ към въглища, където е възможно.

Но има и граници - липсата на капацитет за производство на енергия от не толкова екологични източници е един от проблемите. Може и да има трудности да се върнат обратно в експлоатация електроцентралите, работещи с петрол или въглища. "Рестартирането на такива инсталации ще зависи от това колко добре са били затворени и след това поддържани", каза Сойер от FGE. "Не очаквайте такива съоръжения да се появят за една нощ."

FGE очаква повече страни да настояват за рестартиране на тези централи. "Процесът ще трябва да започне сега, ако искат да бъдат готови и да работят, за през зимата", казва Сойер.