Цените на петрола съвсем леко се покачват в четвъртък след повече от четири процента спад в предишната сесия.

Към 9:30 часа българско време юлските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по72,88 долара за барел, което е с 0,55 долара по-високо от цената на затваряне на предходната сесия. В сряда тези договори паднаха с $2,99 ​​(4%) до $72,33 за барел, което е най-ниската стойност от декември 2021 година.

Цената на юнските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се повиши с $0,41 до $69,01 за барел. Според резултатите от предишната сесия тези контракти поевтиняха с $3,06 (4,3%), до $68,6 за барел- минимум от 20 март.

Пазарът на петрол отбеляза рязък спад от началото на тази седмица заради сигнали за бавно икономическо възстановяване в Китай, както и засилени страхове от рецесия в САЩ поради проблеми в банковия сектор на страната.

"Не може да се отрече връзката между напрежението в банковия сектор на САЩ и падащите цени на петрола", каза Фил Флин, главен анализатор в Price Futures Group, цитиран от Market Watch.

Данните на Министерството на енергетиката на САЩ, публикувани в сряда, показват намаление на търговските петролни запаси в страната с 1,28 милиона барела през седмицата, приключила на 28 април. Спадът се отбелязва за трета поредна седмица.

Експерти, анкетирани от S&P Global Commodity Insights, очакваха по-рязко намаление от 3,3 милиона барела.

Запасите на терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на Nymex, са се увеличили с 500 хиляди барела, в стратегическия петролен резерв (SPR) - са намалели с 2 милиона барела.

Според доклада на Министерството на енергетиката, запасите от бензин в САЩ миналата седмица са се увеличили с 1,74 милиона барела, дестилати - са намалели с 1,19 милиона барела.