Цените на петрола са стабилни в началото на търговията в петък, като могат да отбележат най-голямото седмично понижаване от началото на март, заради съмнения в ефективността на пакта ОПЕК+.

Сутринта фючърсите за сорта Brent се покачват с 0,08 процента до $53,03 за барел.

Американският еталон WTI в същото време се търгува по $50,78 за барел, с 0,14 процента над цената от края на вчерашната сесия.

Цената на северноморския еталон е на път да отчете понижение през тази седмица с 5,2 процента, а американския сорт - с 4,6 процента, което би представлявало най-големия спад на петрола от 10 март насам.

ОПЕК и единайсет страни извън картела подписаха през декември споразумение за намаляване на долива с около 1,8 барела на денонощие, което да действа до средата на годината. То се спазва доста добре като за първото тримесечие бе отчетено над 90 на сто изпълнение на целите.

Въпреки това предлагането на световния пазар остава твърде високо. По данни на Reuters, доставките през април може да отчетат ръст от 5,8 на сто, главно заради нарасналия експорт на производители, които не участват в пакта.

За да продължат усилията за балансиране на пазара, Саудитска Арабия и Кувейт склоняват другите участници в споразумението на продължат неговото действие и през втората половина на годината. Но страни като Ирак не само не искат да продължат ангажиментите си към пакта, а даже да увеличат своя добив.

От друга страна възстановяващото се при тези цени производство на шистов петрол в САЩ сериозна подрива усилията на участниците в пакта ОПЕК+ да намалят предлагането и да стабилизират цените на по-високо равнище.

По данни на Управлението за енергийна информация на САЩ добивът на петрол в страната се е увеличил с почти 10 на сто от средата на миналата година - до 9,25 млн. барела на денонощие. По този начин страната става третият най-голям производител на суровината след Русия и Саудитска Арабия.

Във фокуса на вниманието на петролните търговци остава и равнището на световните запаси от суровината, защото именно то отразява реалното състояние на пазара. А запасите продължават да бъдат твърде големи, въпреки усилията на ОПЕК и страни извън картела да намалят добива и съответно предлагането.