Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда се повишават на фона на сигналите за съкращаването на запасите от суровината в С САЩ и напрежението в Близкия изток.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпнаха с $0,52 (0,8%) - до $65,24 за барел. В хода на търговията във вторник цената на тези контракти се покачи с $1,01 (1,59%) и при закриването на сесията бе $64,72 за барел.

Американският петрол WTI с доставка септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгува по $58,42 за барел, с $0,37 над нивото от края на сесията вчера. Във вторник WTI поскъпна с $1,18 (2,07%), до $58,05 за барел.

Данните на Американския институт за петрола (API), публикувани вчера, сочат спад на запасите от суровината през миналата седмица с 6,02 млн. барела. Ако това се потвърди от официалните данни на енергийното министерство по-късно днес, съкращаването на стоковите запаси от суровината в САЩ продължава седма седмица поред.

Пазарът продължава така също да следи за обстановката в Близкия изток, където конфликтите на САЩ и Великобритания с Иран увеличават рисковете за доставките на петрол през Ормузкия пролив.