Цените на петрола се променят слабо надолу при търговията в четвъртък сутринта, след като се повишиха до най-високите стойности от октомври 2014 г. на предишната сесия.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани в сряда, показват увеличение на запасите от петрол в САЩ с 1,404 милиона барела миналата седмица след спад с 1,077 милиона барела седмица по-рано. Официалните данни за запасите на САЩ ще бъдат публикувани от Министерството на енергетиката на страната в по-късно днес.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза пред репортери в сряда, че неговата администрация ще продължи да се опитва да намали цените на петрола. "Ще работим за увеличаване на доставките на петрол, каза той. "Това обаче ще бъде трудно да се направи".

Цената на мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време в четвъртък бе $88,20 за барел, което е $0,24 по-ниско от тази при на затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поскъпнаха с $0,93 до $88,44 за барел.

Февруарските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към същия момент се продават по $86,82 за барел, което е $0,14 по-малко от крайната стойност на сесията в сряда. Предния ден цената на тези договори се повиши с 1,53 долара (1,8%) до 86,96 долара за барел.

И Brent, и WTI приключиха търговията в сряда на най -високите си ценови нива от октомври 2014 година.

Пазарът беше подкрепен в сряда от повишената прогнозата на Международната енергийна агенция (IEA) за глобалното търсене през 2022 година. Освен това възходът на пазара беше улеснен от опасения, свързани с възможно намаляване на доставките от Близкия изток след експлозията, която стана в нощта на вторник срещу сряда в нефтопровода Киркук-Джейхан, свързващ Ирак и Турция,

Работата на тръбопровода Киркук-Джейхан, чийто капацитет е около 450 000 барела петрол на ден, беше спряна поради експлозия, но беше възобновена в сряда .

МАЕ в сряда повиши прогнозата си за растеж на глобалното търсене на петрол за 2022 г. с 200 000 барела на ден до 3,3 милиона барела на денонощие. През 2021 г. глобалното търсене, според агенцията, се е увеличило с 5,5 милиона барела на ден, което е с 200 хиляди барела на ден повече от прогнозираното по-рано. Според анализатори през 2021 г. търсенето на петрол е възлизало на 96,4 млн. барела на денонощие, а през 2022 г. - се окава да бъде 99,7 млн. барела на ден.