Цените на петрола се покачват в сряда сутринта поради данни от Американския петролен институт (API) за по-рязко от очакваното намаление на стоковите резерви в САЩ.

Според API през седмицата, приключила на 23 юни, техният обем е спаднал с 2,41 милиона барела. Експерти, анкетирани от Trading Economics, средно прогнозираха намаление от 1,47 милиона барела.

Официалните данни за търговските резерви от петрол и горива за изминалата седмица ще бъдат публикувани от Министерството на енергетиката на САЩ по-късно днес.

Цената на августовските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време в сряда е $72,4 за барел, която е с $0,48 по-висока от тази при затваряне на предходната сесия. Във вторник стойността на тези договори падна с $1,92 (2,6%) до $72,26 за барел.

В същото време цената на августовските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се повиши с $0,31, до $68,01 за барел. Ден преди това тези контракти поевтиняха с $1,67 (2,4%) до $67,7 за барел.

Пазарът на петрол завършва второто тримесечие на 2023 г. на червено поради по-бавното от очакваното възстановяване на китайската икономика след премахването на карантинните ограничения. Натискът върху пазара се оказва и от опасенията за рецесия в САЩ и Европа на фона на затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв и Европейската централна банка.

Статистическите данни, публикувани във вторник, обаче показват, че икономиката на САЩ остава устойчива, въпреки рестриктивната политика на паричния регулатор Фед. Индексът на потребителското доверие в страната през юни се повиши до максимум от януари 2022 г., а продажбите на апартаменти в нови сгради през май са най-високи от февруари миналата година.

"Силните икономически данни, които видяхме вчера, повишават възможността за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти от Фед. Това е моментът, когато добрите новини са лоши новини за пазара ", каза Уорън Патерсън, стратег по суровините в ING Groep NV.