Цените на петрола се понижават в сряда сутринта на фона на общия спад в склонността към риск на световните пазари преди публикуването на данните за инфлацията през април в САЩ.

Консенсусната прогноза, предоставена от Trading Economics, предполага, че потребителските цени в Съединените щати са се повишили с 5% на годишна база миналия месец, както и през март. Динамиката на инфлацията е ключов показател, който пазарите наблюдават, защото играе важна роля в решенията за паричната политика на Федералния резерв.

Към 9:10 часа българско време цената на юлските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е $76,82 за барел, което е с $0,61 по-ниско от тази при затваряне на предходната сесия. Във вторник котировките на тези договори се покачиха с $0,43 - до $77,44 за барел.

Цената на юнските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) падна към същия момент с $0,58, до $73,13 за барел. В резултат на предходната сесия тези контракти поскъпнаха с $0,55 (0,8%) до $72,71 за барел.

Петролът поскъпна през последните три сесии. Пазарът беше подкрепен във вторник от съобщения в медиите, че американските власти планират да възобновят попълването на стратегическия петролен резерв (SPR) веднага щом приключат ремонтните дейности в хранилищата, каза анализаторът на Price Futures Group Фил Флин, цитиран от Market Watch.

"Всеки разбира, че Белият дом трябва да попълни SPR възможно най-скоро, като се има предвид, че резервът е на най-ниското си ниво от четиридесет години", каза Едуард Моя, главен анализатор на петролния пазар в Oanda.

Във вторник Министерството на енергетиката на САЩ понижи прогнозата си за производството на петрол в страната (с изключение на други течни въглеводороди) за 2023 г. от 12,54 милиона барела на ден до 12,53 милиона барела на денонощие. Освен това агенцията понижи прогнозата си за цената на петрола Брент за текущата година до 78,65 долара за барел от 85,01 долара за барел.