След като туристическата индустрия на много места по света почти се срина, една от държавите в Европа, която разчита най-много именно на този сектор се опитва да го съживи.

Преди известно време италианският министър на културата Дарио Франческини обяви инвестиция от 435 милиона евро в стари железопътни линии на страната, както и в не много известни туристически маршрути. Идеята е да се съживят ретро влаковете.

Те ще се движат по различни исторически маршрути, до по-малко известни дестинации в цялата страна. Десетте маршрута имат за цел да подпомогнат развитието на селските райони и и не толкова популярните кътчета на Италия, които туристите са склонни да се пренебрегват.

Маршрут Ferrovia dei Templi например минава между сицилианския град Агридженто и Порто Емпедокъл и покрай археологическия парк Valle dei Templi, наследство от класическата гръцка архитектура в Италия.

Някои от другите маршрути минават покрай красиви национални паркове в страната. Много от маршрутите предлагат и обиколки с екскурзовод на исторически градове или културни забележителности

Влаковете са оборудвани с отделения за съхранение на велосипеди.

Според Франческини проектът цели рестартиране на туристическата индустрия в страната.

По -рано този месец основният влаков оператор в Италия Trenitalia и Arsenale съвместна услуга наречена Treno della Dolce Vita. Тя ще предложи на пътниците 10 различни маршрута из Италия. Те преминават през 14 от 20 -те региона на страната и през 128 града.

Маршрутите ще са по отдалечени райони на север и на юг. Те включват пътешествие през Пиемонт, пътешествие около Доломитите и разходка покрай Матера.