Лоши новини за пристрастените към кафето - кофеиновият ви навик може да е знак за тревожни черти на характера. Психологическо изследване е установило, че вкусът към по-горчивите храни и напитки, като кафето, се свързва с нарцисизъм, макиавелизъм (двуличие), психопатия и в частност садизъм.

Проучването, публикувано от журнала Appetite на 25 септември, се базира на две отделни изследвания - първото с 504 участници, а второто - с 449, които споделили предпочитанията си за хранене, предава Quartz.

Предишни публикации са откривали, че яденето на по-горчива храна предизвиква по-строги морални оценки и междуличностна враждебност, обясняват авторите на най-новото изследване Кристина Сагиоглу и Тобиас Грейтмайар, които са професори по социална психология в Университета Инсбрук, Австрия.

„Въз основа на тези разсъждения, повишеното предпочитание към горчивия вкус би трябвало да се свързва с по-враждебна личност", предполагат учените.

Авторите помолили участниците в изследването да попълнят няколко личностни тестове и да посочат храните, които обичат. Второто проучване прецизирало откритията от първото и установило, че предпочитането на горчивия вкус се свързва положително с неприятните черти на характера и се свързва отрицателно с любезността.

Сагиоглу и Грейтмайар не са първите, които откриват връзка между чертите на характера и предпочитанията към храната. Проучване от 2009 г. установило, че вкусът към сладко бяло вино пред сухо такова се свързва с повече невротизъм и по-ниски нива на откритост. Изследване от 2012 г. пък разкрило, че склонността към сладки храни се свързва с приятелско и отзивчиво поведение.

Всичко това предполага, че донякъде има психологическа истина в поговорката: „Ти си това, което ядеш".