Военните разходи в света като цяло са нараснали рекордно миналата година, основно заради войната в Украйна. Годишните военни разходи в Европа са на най-високото си равнище от края на Студената война преди три десетилетия. Това обяви Стокхолмският международен институт за изследване на мира, цитиран от Reuters.

Глобалните военни разходи са нараснали с 3,7% в реално изражение през 2022 г. до 2,24 трилиона долара, информира международният институт.

Военните разходи на Европа като цяло са скочили през 2022 г. с 13%, главно заради нарастването им в Русия и Украйна, но много други европейски държави също увеличиха военните си бюджети и планират още увеличения през тази година на фона на нарастващото напрежение.

Авторите на доклада отбелязват, че военните разходи в Централна и Западна Европа са се върнали на нивото от Студената война. В Централна Европа те възлизат на 345 милиарда долара за миналата година и в реално изражение за първи път надвишават цифрата от 1989 г., като са по-високи с 30% от тези през 2013 г. Някои страни вече увеличиха разходите си за отбрана, други обявиха намерението си да го направят, и то до десетилетие.

Най-рязък ръст на военните разходи през миналата година в Европа е отбелязан във: Финландия (36%), Литва (27%), Швеция (12%) и Полша (11%).

САЩ продължават да са страната в света с най-големи военни разходи. През 2022 г. те възлизат на 877 милиарда долара, което се равнява на 39% от глобалния обем и е три пъти повече от военните разходи на Китай, който заема второ място в "класацията" по размер на военните разходи на държавите. Авторите на доклада отбелязват, че ако не беше инфлацията, която достигна най-високото си ниво от 1981 г. насам, ръстът на разходите в САЩ, възлизащ на 0,7%, щеше да е още по-голям.

Военновременният бюджет на Русия - колко ще нараснат разходите за отбрана на страната

Военновременният бюджет на Русия - колко ще нараснат разходите за отбрана на страната

Бюджетният дефицит за тази година ще е едва 0,9% от БВП

Изследователят от института, Диего Лопес да Силва коментира, че няколко правителства имат планове от миналата година за увеличаване на разходите за армията, което означава, че може да се очаква по-нататъшно нарастване на военните разходи в Централна и Западна Европа.

Военните разходи на Украйна са нараснали с огромните 640% през 2022 г. Това е най-голямото годишно увеличение, според данните, с които разполага Стокхолмският международен институт за изследване на мира от 1949 г. насам. В тези разходи не е включена военната финансова помощ, която западните държави са осигурили на Украйна.

Според данните на института, военната помощ за Украйна от САЩ възлиза на 2,3% от общите военни разходи на САЩ за 2022 г. Въпреки че САЩ имат най-големите в света военни разходи, в реално изражение те са нараснали малко.

По данните на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, военните разходи на Русия са нараснали с 9,2%. Институтът обаче уточнява, че тези данни може да не не са точни, тъй като от руското Министерство на финансите не дават точна информация по въпроса след началото на войната.