Япония може стане жертва на поредната криза в енергийния сектор още следващата зима - търсенето вече изпреварва предлагането. Това става ясно пр според анализ на координатора на мрежата в страната.

Това е втора поредна зима, в която Япония прогнозира дефицит на електроенергия за столицата. Мрежата се натоварва допълнително вследствие на "пенсионирането" на по-старите електроцентрали и увеличаването на периодичните възобновяеми източници, пише Bloomberg.

Възможно е да се наложи страната да рестартира някои от своите по-стари и електрически централи за предстоящите зимни месеци, но дори с това, прогнозите остават по-скоро песимистични.

Няколко блока на електроцентрали, работещи с газ и въглища, които претърпяха аварии, зарад земетресение миналия месец, все още не са в експлоатация. Не е ясно кога ще започнат да работят. Координаторът на мрежата очаква електрозахранването да бъде затворено през пиковите летни месеци в случай на екстремни горещини.

Освен това планираната работа в атомната централа в Генкай на Kyushu Electric Power може да намали доставките. Блок № 3 на завода, който първоначално беше планиран да се рестартира на 25 юни, ще се заработи на 20 януари.