Настъпи неочаквано развитие в търговската война на САЩ и Китай. Китай предложи огромна отстъпка по-рано този месец: обещание да премахне напълно търговския излишък със САЩ до 2024 година. Предложението не беше официално, но все пак е огромна изненада, особено като се има предвид непредвидимия и тромав начин, по който президентът Доналд Тръмп е води битките си в търговската война.

Защо Китай прави това предложение? Една от възможните причини е, че правителството се страхува, че търговската война има ужасяващ ефект върху икономиката на страната. Данъците върху потреблението намаляват, което предполага забавяне в растежа.

Снимка 401608

Други показатели също сочат в една и съща посока. Дори ако ефектите от митата на Тръмп още не се усещат толкова драстично, възможно е страхът от повече мита или общата несигурност относно посоката на американската политика да замразява бизнес климата в Китай. С толкова много дългове във финансовата система на страната и с цените на имотите в постоянна опасност от срив, дори ималка несигурност в доверието може да е достатъчен, за да доведе икономиката на страната-гигант до рецесия.

И тъй като Китай все още има авторитарна политическа система, дори и скромно забавяне може да бъде огромна опасност за президента Си Дзинпин и управляващата му клика - авторитарните лидери, които изпадат в немилост, не биват сваляни от длъжност, а вместо това се намират в килии (ако имат късмет). Това означава, че те имат стимул да поддържат растежа гладък и стабилен на всяка цена.

Така че китайските лидери може да предлагат отстъпки от паника. Въпросът е дали отстъпките изобщо са реалистични. Премахването на двустранния търговски дефицит ще изисква тройно увеличаване на китайския внос от САЩ, ако износът остане постоянен, или пък увеличаването на вноса ще бъде още по-голямо при сценарии с дори скромни увеличения на износа. Единият доклад оценява офертата на Китай на 600 милиарда долара годишен внос от САЩ до 2024 г.

Търговският дефицит на САЩ с Китай е отбелязва рекордни стойности през последните месеци

Снимка 401609

Но това е само двустранният търговски баланс - търговията на Китай с останалата част от света е далеч по-несиметрична. Всъщност салдото по текущата сметка на Китай, което отчита както търговския, така и инвестиционния доход, сега е почти нулево.

Ако Китай купува повече от САЩ, без да прави каквито и да било корекции, тя може да превърне текущата си сметка в дефицит. Китай вероятно иска да избегне това.

Снимка 401612

Така че най-добрият залог на Китай да увеличи вноса от САЩ е просто да отклони покупките си от други страни. Например Китай внася петрол на стойност повече от 160 млрд. долара годишно, много малко от който е от САЩ. Но тъй като цените на петрола се определят на световните пазари, на Китай няма да струва нищо, за да започне да купува петрол от САЩ, вместо от Африка (африканските държави биха могли да продадат петрола си на друго място за една и съща цена и да избегнат негативни последствия от смяната). Само подобно заместване би било добра сделка за намаляване на търговския дисбаланс между САЩ и Китай.

Селскостопанските продукти са друг потенциален източник на отклоняване на търговията. Китай вече внася около 20 млрд. долара в селскостопански продукти от САЩ, но това може да се увеличи - общият внос на храни в Китай е почти четири пъти по-голям от този. Ако Китай просто купува по-малко по-малко от храната си от страни като Франция, Австралия и Перу и повече от САЩ, би могла да изчисти още едно парче от търговския дисбаланс.

Закупуването на по-голямата част от храната и петрол от САЩ обаче би струвало скъпо на Китай. В случай на конфликт между двете страни, Китай може да се окаже в трудно положение, защото смяната на доставките от САЩ би било по-трудно. В този случай икономическите отстъпки биха били и геополитически отстъпки - нещо, върху което китайското военно управление би могло да наложи вето.

Отклоняването на покупките на храни и петрол към САЩ би постигнало само половината от обема на вноса, който Китай обеща. Останалият вероятно ще трябва да бъде в стоки като машини, превозни средства и самолети.

Вносът на много повече машини и превозни средства от САЩ би било голяма промяна за Китай, която се опитва да изнася тези стоки. Това би наложило съществени промени в икономическия модел на страната.

Снимка 401611

Така че може да е технически възможно Китай да премахне търговския си дефицит със САЩ. Това обаче би изисквало големи жертви - зависимост от САЩ за гориво и храна, промени в стратегията за растеж - така че ръководството на страната изглежда малко вероятно да е готово да го направи.

Така че изглежда невероятно, Китай да направи тази голяма отстъпка в търговската война. Шансовете са големи, това да е просто лъжа. Тази нереалистична оферта може също да разсейва по-важните търговски въпроси, като например кражбите на интелектуална собственост, контрола върху високотехнологичните индустрии и тежките изисквания за американските фирми, търсещи достъп до китайските пазари.