Служителите в Америка се завръщат на работните си места с по-бавни темпове от тези в Европа. Това може да се дължи на факта, че много от тях са били уволнени още в началото на пандемията, което ги кара да преосмислят кариерата си като цяло. За разлика от тях повечето от служителите в Европа са само временно освободени от работа или са получават подкрепа от правителствата, като в същото време запазват работата си, пише Business Insider.

Заетостта в САЩ все още е под нивата от преди пандемията. Според анализатори от Capital Economics грешката, която прави САЩ е в твърде високите обезщетения за служителите, съкратени от работа. Резултатът може да се види в настоящата ситуация по отношение на заетостта - работниците се колебаят дали изобщо искат да се върнат на работа.

За разлика от САЩ, в Европа служителите бяха свързани с работните си места чрез правителствени схеми и субсидии, с помощта на които да не се стига до крайни мерки като уволнение. Ето защо нивата на заетост в Европа остават до голяма степен непроменени, спрямо нивата от преди пандемията.

4,5 милиона американци напуснаха работа за месец

4,5 милиона американци напуснаха работа за месец

По едва двама желаещи да работят има за всеки три работни места

В САЩ обаче милиони загубиха работата си, а безработицата нарасна в началото на пандемията.Страната увеличи обезщетения за безработица. Само през ноември 4,3 милиона работници са напуснали работата си. Според анализаторите заетостта в САЩ е с 2% по-ниска от тази от преди пандемията.

Някои от съкратените американци споделят, че увеличените обезщетения за безработица им позволяват да променят живота си, да започнат бизнес, да учат и т.н. От там дойде и вълната на голямото напускане на работни места и търсене на по-добре платена работа.

 В кои сектори българските компании ще търсят най-много нови служители през 2022 година?

В кои сектори българските компании ще търсят най-много нови служители през 2022 година?

35 процента от фирмите планират да вдигат заплатите

Все още има цял куп причини за недостига на работна ръка. Повечето все още се страхуват от зарязаване с ковид. За някои заплатите са твърде ниски и търсят нови възможности.

Друга е ситуацията в Германия например. Скорошни проучвания на икономисти от Масачузетския технологичен институт, Университета в Кьолн, Лондонското училище по икономика и Калифорнийския университет в Бъркли установяват, че работниците с ниски заплати в Германия подценяват възможността за това да си намерят по-добре платена работа.

"Разбира се подобни изводи могат да се направят и за нископлатената работна сила в САЩ". След настъпване на на пандемията обаче много неща се променят", казват анализаторите.

При работните места в САЩ има много повече текучество, докато в страни като Германия по време на COVID, хората остават на работните си места, а правителството осигурява част от заплатите, като помага на работодателите.