Златото се изкачва към цена от 1800 долара за тройунция. Това ще го доближи до нови рекорди, тъй като увеличаващите се случаи на коронавирус може да възпрепятстват възстановяването на световната икономика, а инвеститорите търсят убежища, пише Bloomberg.

В края на 2011 г. металът достигна най-високата си стойност в историята. Сега фючърсите върху златото се намират с 1% над нивото, наблюдавано последно тогава. Сред причините за движението нагоре са нововъзникващите случаи на коронавирус и разпространението му в Съединените щати.

Инвеститорите търсят убежище в именно в ценния метал заради притесненията, свързани с обезценяването на валутите и ускоряването на инфлацията в бъдеще

Прогнозите на Goldman Sachs Group гласят, че златото ще достигне рекордните 2000 долара в рамките на 12 месеца.

Робърт Кийосаки: Цената на златото ще нарасне почти двойно

Робърт Кийосаки: Цената на златото ще нарасне почти двойно

Известният автор очаква биткойн да поскъпне до $75 хиляди

"Увеличаването на случаите на Covid-19 е в основата на неотдавнашния подем на фючърсите със злато", коментира Вивек Дхар, анализатор Commonwealth Bank of Australia. По думите му спадът в доходността на 10-годишните облигации ще осигури допълнителна подкрепа на златото - в сегашната ситуация то изглежда по-привлекателно за инвеститорите.