Стратезите на UBS казват, че шест от осем признака за балонизиране на фондовия пазар вече мигат с тревожни сигнали. Шумът около генеративния AI, доведе цените на акциите до рекордни върхове, повишавайки страховете за балон.

Настоящите условия отразяват 1997 г., а не 1999 г., което предполага, че скоро може да се образува балон.

През изминалата година се говори много за това, че фондовият пазар е в балон, тъй като рекламата за генеративен изкуствен интелект накара цените на акциите да достигат рекордно високи нива.

В скорошна бележка от UBS стратегът Андрю Гартуейт очерта осемте предупредителни знака за балон на фондовия пазар - и според Гартуейт шест от тях вече дават тревожни сигнали на инвеститорите.

Това означава, че фондовият пазар все още не е в балон, но може да бъде скоро. И е добре да се подготвите за това, както психологически, така и в чисто финансов план.

"Най-големият риск е да се окажем в балон. Ако сме в такава ситуация, тогава вярваме, че е подобна на 1997 г., а не на 1999 г.", каза Гартуейт, цитиран от финансовото издание Business Insider.

Това е важно, защото балоните на фондовите пазари често водят до болезнен спад от 80%, след като се спукат, но Гартуейт казва, че все още не сме стигнали до този момент.

Ще видим ли "загубено десетилетие" на щатските пазари оттук нататък

Ще видим ли "загубено десетилетие" на щатските пазари оттук нататък

Икономистите отдавна се чудят колко още може да продължи да расте маржът на печалба

"Ние инвестираме само в тезата за балона, да сме през 1997 г., а не през 1999 г. (което си мислим, че сме)", каза Гартуейт.

Това са осемте предупредителни знака за балон на фондовия пазар, според Гартуейт:

1. Краят на структурния бичи пазар - мига в червено

"Балони са склонни да възникват, когато историческата възвръщаемост на капитала е била много висока в сравнение с възвръщаемостта на облигациите и по този начин инвеститорите екстраполират историческата възвръщаемост, за да предскажат бъдещата възвръщаемост - когато всъщност бъдещата възвръщаемост, както е показано от ERP, е значително под техните норми,"​ каза Гартуейт.

2. Когато печалбите са под натиск - мига в червено

Докато печалбите на S&P 500 процъфтяваха през последната година, има друга мярка за корпоративните печалби, която трябва да се наблюдава от инвеститорите.

Печалбите на NIPA измерват рентабилността на всички корпорации, включително частни компании, и когато те се разминават с печалбите на публично търгуваните компании, инвеститорите трябва да обърнат внимание.

"Можем да видим това, ако погледнем периода на последните 12 месеца, когато печалбите на NIPA паднаха, докато печалбите на фондовия пазар се повишиха. Същото беше вярно в Япония в края на 80-те години", каза Гартуейт.

Снимка 516214

Източник: EPA/БГНЕС

3. Голяма загуба на широчина - мига в червено

Когато фондовият пазар е изключително концентриран в шепа компании, които носят по-голямата част от печалбите, това е знак, че обхватът е слаб.

С рекордна концентрация в технологичните акции с мега капитализация, точно това се случва, тъй като средните акции не успяват да осигурят силна възвръщаемост.

4. Нужна е 25-годишна разлика от предишния балон - мига в червено

"Това дава възможност на цял набор от инвеститори да вярват, че "този път е различно" и да развиват теории, че акциите трябва да бъдат на структурно по-ниско ERP", каза Гартуейт.

5. Има 25-годишна разлика от предишен сериозен технологичен напредък - мига в червено

"Този ​​разказ или се върти около господството, или по-типично технологията. През 19 век имаше балон, свързан с железниците, а през 20 век имаше балон в навечерието на 1929 г., който беше свързан с масовото производство на автомобили, електрификацията на градовете и радиото", каза Гартуейт.

6. Търговците на дребно започват да участва агресивно - мига в червено

Когато инвеститорите на дребно агресивно купуват на фондовия пазар, това позволява премията за риск на капитала да падне до много ниски нива, което води до изключително високи оценки.

"Има някои доказателства за това, като съотношението бикове/мечки на отделните инвеститори, което е много високо спрямо нормата", казва Гартуейт.

Все повече милиардери се насочват към конкретни AI акции

Все повече милиардери се насочват към конкретни AI акции

Изкуственият интелект е на път да съперничи на интернет революцията

7. Паричната политика е твърде разхлабена - няма сигнал

Предишни балони се появяваха, когато реалните лихвени проценти бяха допуснати да паднат значително. Това все още не се е случило, тъй като Федералният резерв все още не е намалил лихвите.

"Текущите парични условия изглеждат необичайно тесни в сравнение с разликата в производството", каза Гартуейт.

8. Удължен период на ограничени спадове - няма сигнал

Предишни балони на фондовия пазар видяха многогодишен период на ограничени разпродажби от по-малко от 20%.

Тъй като S&P 500 преживя болезнен мечи пазар през 2022 г. и се разпродаде с повече от 25% при най-ниското си ниво, може да има дълъг път, преди това условие да бъде изпълнено.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.