През последните месеци всички погледи са насочени към благородните метали, които успяха да отчетат значително поскъпване на фона на нарастващата икономическа несигурност и отслабването на щатския долар.

Въпреки този успех не те са най-добре представящите се активи на пазара през тази година, а оставащите някак в сянка криптовалути.

Според Bloomberg Galaxy Crypto Index дигиталните пари са поскъпнали с 66% през 2020 година, изпреварвайки осезаемо ръста на цената на златото с над 20%, както и на доходността от акции, облигации и суровини.

Основната причина за значителния подем идва от по-сериозното поскъпване на Ethereum, който допринася за над една трета от пазара на криптовалути.

"Пазарите на дигитални валути се справиха добре по време на корона кризата основно, защото bitcoin беше припознат като сигурен актив като златото", посочва експертът от финансово-технологичната фирма Two Prime Марк Флуери.

При последните три сесии Bloomberg Galaxy Crypto Index изгуби повече от 8% от стойността си, като нарастващият брой заразени в света през последните дни повлия на представянето на всички активи. Той остава с около 20 на сто зад върха си, достигнат през август.