Азиатските фондови борси отбелязаха спад в четвъртък, след като Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предава Associated Press.

След не особено силен ден на Wall Street, инвеститорите очакваха по-различни решения за лихвите от централните банки в Индонезия, Тайван и Швеция.

Показателите в Шанхай, Токио, Хонконг, Сеул и Югоизточна Азия също се сринаха.

Гласуването в Камарата изпраща въпроса за отстраняването на Тръмп в Сената. Републиканците обаче контролират Сената и всъщност шансовете да отстранят Тръмп са минимални. Нито един републиканец не гласува против Тръмп в Конгреса.

Тръмп е обвинен в злоупотреба със служебното си положение, притискайки правителството на Украйна да разследва потенциален политически съперник преди президентските избори през следващата година. Освен това той е обвинен, че възпрепятства усилията на Конгреса да разследва тези твърдения.

Според европейската Rabobank резултатите от гласуването за импийчмънта на Доналд Тръмп ще доведат до по-голяма поляризация и бързо отхвърляне на обвиненията от Сената. След това би последвало още по-голямо разделение според банката.

Индексът на Shanghai Composite спадна с 0,1% до 3,013, а в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,3% до 23 862,67. Хонконгският Hang Seng пък се срина с 0,6% до 27 706,38.

Kospi (Сеул) спадна до 2191,99, а S&P-ASX 200 в Сидни загуби 0,2% до 6,840.20. Междувременно Нова Зеландия спечели, докато Тайван, Сингапур и Джакарта отстъпиха.

Банката на Япония пък остави своя краткосрочен лихвен процент непроменен на -0,1%.

Банката понижи мнението си за индустриалното производство, заявявайки, че вижда задграничните рискове като значителни, което е известна промяна от становището на институцията от октомври.

Загубите на банките, индустриалните запаси, производителите на стоки за бита и технологичните компании помогнаха за спада на пазара. Те компенсират печалбите от недвижими имоти, комуникационните услуги, здравеопазването и други, пишат още авторите на агенцията.

Гласуването на Камарата за импийчмънт на Тръмп, което инвеститорите очакваха, изглежда не оказа силно влияние върху пазара.

FedEx беше най-големият губещ в S&P 500, след като гигантът за доставка на пратки намали прогнозата си за печалба за фискалната година и отчете по-слаби тримесечни приходи, отколкото анализаторите очакваха. Компанията обвини за това слабите глобални икономически условия и по-високите разходи.