Уорън Бъфет обсъди редица теми на годишната среща на управлявания от него Berkshire Hathaway в събота, едно от най-следените от инвеститорите събития на годината. Той разкри, че Berkshire е напуснал позициите си в "големите четири" авиокомпании, което обяснява нетните 6.1 милиарда долара от продажби на акции през април.

Инвеститорът също така говори за спасителни мерки, обратното изкупуване на акции, коронавируса, американската икономика и спада в цената на петрола, наред с другите засегнати от него теми.

Бъфет проведе срещата часове, след като Berkshire изнесе печалбата си за първото тримесечие на годината. Фондът отчете рекордна тримесечна загуба в размер на около 50 милиарда долара, до голяма степен поради инвестиционни загуби от 55 милиарда долара. Освен това Berkshire е повишил кеша си от 128 на 137 милиарда долара през този период, след като е продал нетно акции на стойност 6.1 милиарда долара през април. Това не отговори на средните очаквания на пазарните участници, че Бъфет е използвал огромния кеш, върху който стои, за да купува евтини акции през март и април.

Бъфет откри форума с изразяване на съжаление, че дългогодишния му партньор Чарли Мънгър отсъства. "Чарли е в отлична форма, умът му е толкова добър, колкото винаги, гласът му е силен както винаги", каза той. "Просто не изглеждаше добра идея" за 96-годишния младеж да лети от дома си в Калифорния, за да присъства на срещата в Омаха, Небраска".

Как ще се отрази пандемията, според Оракула от Омаха?

"Това беше преливане на превключвателя по огромен начин по отношение на националното поведение, националната психика, драматично е", каза той. "Имаше изключително голямо разнообразие от здравни и икономически ефекти. След няколко месеце е възможно да разберем, че няма да видим най-добрия възможен сценарий, нито най-лошия. Диапазонът от възможности все още е изключително широк", продължи Бъфет. "Не знаем какво точно се случва, когато изключим значителна част от нашето общество."

"Нищо не може да спре Америка", коментира Бъфет в светлината на историческия контекст, обръщайки се към Голямата депресия. Той заяви, че някой, който инвестира в деня на раждането си през август 1930 г., е трябвало да изчака повече от 20 години, за да върне парите си.

Той обсъди и предизвикателствата, пред които е бил изправен баща му по това време, когато не е имал работа и е трябвало да храни две деца, но не е имал достъп до спестяванията си, защото банката му е била закрита.

"Не се притеснявайте за хранителните си запаси", казва тогава дядото на Бъфет, който притежавал хранителен магазин, където Бъфет и Мънгър са работели като деца.

Когато Dow Jones премина маркировката от 381 пункта през 50-те години на миналия век, той каза, че инвеститорите са се опасявали, че икономиката ще прегрее по подобие на 1929-та година. Наставникът на Бъфет по това време - Бенджамин Греъм, заедно с други експерти, са били повикани във Вашингтон, за да се прецени дали американската икономика е в затруднение.

Сега, Dow е над 24 000. "Днес гледате на пазар, който е произвел 100 долара за всеки 1 долар", каза Бъфет. "Нищо не може да спре Америка.", припомня Бъфет.

"Сега сме по-добра страна, както и невероятно по-богата страна, отколкото бяхме през 1789 г.", гласи следващият слайд. "Драматично сме тръгнали в правилната посока", каза Бъфет, като допълни - "Надявам се да съм ви убедил да заложите на Америка."

Бъфет приложи оптимистичния си облик към пандемичната заплаха. Той също така подчерта ангажимента на компанията си да финансира собствени операции и предупреди срещу опасностите от дълга.

"Когато се случи нещо подобно на настоящата пандемия, е трудно да се вземе предвид какви ще са последствията и затова никога не трябва да използвате заети пари, за да купувате акции. Ние управляваме Berkshire въз основа на този принцип. Няма причина да използвате заети пари, за да участвате в американската икономика", добави той.

Бъфет също така възхвали достойнствата на акциите

Акциите са "изключително стабилна инвестиция, която ще превъзхожда американските съкровищни бонове и парите, които хората са вложили под матраците си с течение на времето". Бъфет също обезкуражи хората да продават акции, единствено защото цените им се променят. "Ако сте притежавали бизнеса, който сте харесвали преди пристигането на вируса, това промени цените, но никой не ви принуждава да продавате."

За пореден път "Оракулът от Омаха" препоръча на дребните инвеститори, че "най-доброто нещо" за тях е да залагат дългосрочно на широкия индекс S&P 500, тъй като той им дава широка диверсификация към американския бизнес.

"Ще залагам на Америка до края на живота си", каза Бъфет. "Надявам се да съм ви убедил да заложите на Америка."

Бъфет описа влиянието на коронавируса върху многобройните компании на Berkshire

"За известен период, със сигурност по време на годината... нашата оперативна печалба ще бъде значително по-малка, отколкото ако вирусът не се беше появил", каза той. "Някои от нашите бизнеси изпитват голяма болка."

Докато трите най-големи бизнеса на Berkshire - застраховането, железопътният транспорт и енергийния сектор - са в "разумно прилично" положение , каза Бъфет, други бизнеси са "ефективно спрени".

Бъфет също защити огромните парични резерви на компанията. "Не искаме дори да сме зависими от добротата на приятелите", каза Бъфет, камо ли непознати. "Има моменти, когато парите почти спират", добави той, като посочи финансовата криза през 2008 г. и кризата с ликвидността преди малко повече от месец. "Компаниите с инвестиционен клас по същество баха замразени извън пазара" в края на март, каза Бъфет, преди Федералният резерв "да реагира по изключителен начин".

"Страхът е най-заразната болест, която можете да си представите, прави вирусът да изглежда като пикер", добави той, използвайки термин за комарджия, който прави само малки залагания.

"Сгреших", каза Бъфет за инвестициите си в големите щатски авиокомпании

Бъфет хвърли известна светлина върху борсовата активност на Berkshire през последните месеци. "Направихме много малко през първото тримесечие", каза той. Въпреки това той посочи продажбите на Berkshire в размер на 6.1 милиарда долара на нетна база през април и обясни, че тази цифра отразява излизането й от позиции в "големите четири" американски авиокомпании. "Оказа се, че греша", каза Бъфет по отношение на залозите си на American, Delta, United и Southwest. Той обясни, че бизнесът на авиокомпаниите "се е променил по много съществен начин".

Инвеститорът се усъмни дали хората ще летят толкова през следващите две-три години, колкото миналата година. Дори 70% или 80% от бизнеса на авиокомпанията да се върне, каза той, превозвачите могат да се окажат с "твърде много самолети". По-късно той добави, че свръхпредлагането на седалки на авиокомпаниите ще намали цените и не е ясно колко дълго авиокомпаниите ще трябва да издържат милиарди долари оперативни загуби поради пандемията.

Освен това те ще трябва да изплащат последните си заеми от правителството от бъдещите си печалби, каза той. Превозвачите също се съгласиха за варанти, или че Министерството на финансите може да упражнява да купува акциите си с отстъпка в бъдеще, след което да ги продаде с печалба, потенциален фактор тежащ върху цените на акциите им. "Бъдещето е много по-малко ясно за мен", каза Бъфет за бизнеса с авиокомпаниите.

Бъфет се спря на въпроса дали Berkshire ще купува компании, както по време на финансовата криза. Той каза, че бързината на Фед при отпускането на заеми на затруднени компании означава, че този път има по-малка нужда от паричните средства на Berkshire, а добрите възможности тепърва предстоят.

"Не сме направили нищо, защото не виждаме нещо толкова привлекателно за правене", каза Бъфет. "Въпреки това е имало някакъв ранен интерес".

"Имаше период точно преди ФЕД да действа", каза инвеститорът. "Получавахме обаждания. Редица от тях успяха да получат пари на публичния пазар, честно казано, при условия, които не бихме им дали." Бъфет добавих, че нито един от предприятията, изцяло притежавани от Беркшир, не са кандидатствали за държавна помощ.

По-слабото представяне на Berkshire от S&P 500

Гениалният инвеститор се спря на темата за недостатъчно доброто представяне на Berkshire спрямо S&P 500 през последните години. "Истината е, че препоръчвам S&P 500 на хората", каза той. "Berkshire е почти толкова добър, колкото всяка една инвестиция може да бъде по отношение на печеленето на разумна възвръщаемост във времето, но не бих искал да залагам живота си на това дали ще победим S&P 500 през следващите 10 години."

Въпреки че големият размер на Berkshire затруднява победата на широкия пазар, каза Бъфет, той има някои въздействия. "Ние сме по-добри от всички в енергийния бизнес", каза той, като се позова на факта, че не е необходимо да изплаща дивиденти. "Можем да правим неща в застраховането, които никой друг не може да направи."

През последните седмици Бъфет наблюдава понижаването на цените на петрола. Той защити инвестицията си от 10 милиарда долара в Occidental Petroleum, като заяви, че "това е привлекателно при цените на петрола, които от тогава се възстановяват". Сега, продължи той, "не се плаща за пробиване".

Ако цените на петрола останат ниски, продължи той, поне няколко енергийни компании вероятно ще обявят дефолт по заемите си, наранявайки акционерите си и причинявайки главоболие за банковата индустрия. "Ще има много загубени пари", каза Бъфет.

Отрицателните лихви

Бъфет разгледа перспективата за отрицателни лихвени проценти, тъй като централните банки по света намаляват лихвите до почти нула, за да стимулират икономиките си. "Вероятно най-интересният въпрос, който съм виждал в икономиката", каза той, обръщайки се към тезата за отрицателни лихви. "Правим неща, за които не знаем какъв ще е техния краен резултат", продължи Бъфет, предупреждавайки за "крайни последици".

Пъзелът за това какво отрицателни проценти биха причинили на американските финансови пазари е "най-важният въпрос в света", каза той през март. "И не знам отговора."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари.