Bank of England - централната банка на Великобритания, остави без промяна основната британска лихва в рекордно ниското ниво от 0,25%. В същото време паричнокредитният регулатор намали своите прогнози за ръста на икономиката през тази и за инфлацията през следващите две години.

Решението беше взето със седем срещу един гласа, като на второ поредно заседание членът на АЦБ Кристин Форбс гласува за незабавно повишаване на лихвената ставка до 0,5%.

Същевременно от Банката на Англия посочват, че може да се наложи да повишаване лихвите преди 2019 г., както очакват пазарите, доколкото инфлацията се ускори, а икономиката расте с устойчиви темпове в следващите две години, съобщава Reuters.

Оставят в сила програмата за купуване на правителствени облигации в размер до 435 млрд. фунта стерлинга. В същото време ще продължава да действа и по-малката програма за покупки на корпоративни облигации (в размер на 10 млрд. паунда), която по план трябва да остане в сила до края на настоящата година.

АЦБ представи и своя нов тримесечен доклад, в който намали слабо прогнозата си за растежа на британската икономика през настоящата година (до 1,9% от 2% предишна прогноза). Но в същото време повиши леко очакването си за растежа на БВП през 2018 г. (до 1,7% от 1,6%) и за 2019-а (от 1,7% до 1,8%).

Британската валута реагира негативно на днешното решение на АЦБ. Участниците на валутните пазари изглежда акцентират върху леко занижените прогнози за растежа на британската икономика през настоящата година, както и на новите оценки, според които инфлацията в страната ще достигне своя пик в края на 2017-а година, след което обаче ще се върне обратно малко над целевото ниво на банката за инфлация от 2 на сто.

Това провокира понижение на фунта стерлинг с 0,55% спрямо долара към 7-дневно дъно от $1,2855, докато еврото поскъпна с 0,5% към тридневен пик от 0,8451 паунда.