Ако се чудите къде ще се "надуе" следващият балон, то от втората по големина банка в Щатите имат възможен отговор по тази тема. Според експертите на Bank of America най-голяма е вероятността това да се случи с компаниите в технологичния сектор.

Те посочват, че дори след дот-ком балонът, който се спука преди малко повече от десетилетие, инвеститорите не са извадили своята поука.

От финансовата институция съветват за избягване на следващият такъв случай, да се следи отблизо връзката между цените на акциите и доходността от облигациите на технологичния сектор.

"Следващият балон вероятно ще следва модела на предходния такъв и той ще обхване не само Щатите, но и други пазари", смятат специалистите.

Като пример те дават това, че всички последни такива случаи са имали тази характеристика на значителен ръст в цените на акциите и на доходността от облигациите.

Така през 1989 година в Япония основният индекс Nikkei стигна ръст от 31%, а доходността от облигациите на азиатската страна се увеличи със 170 пункта.

10 години по-късно в САЩ индексът Nasdaq се изкачи с рекордните 230%. В същото време доходността от държавните ценни книжа се увеличи с 220 пункта.

Кога ще се спука технологичният балон?

Кога ще се спука технологичният балон?

Три сигнала, които да ни подскажат преди да е станало твърде късно