Съветът на Банката на Русия остави основните си лихвени непроменени след днешното си заседание на ниво от 7,5%, оправдавайки напълно очакванията на финансовите пазари и анализаторите.

Да припомним, че през септември руската централна банка неочаквано повиши основаната лихва с 0,25 процентни пункта, аргументирайки се със значително увеличаване на "проинфлационните рискове" с оглед на много несигурните външни условия.

"Вътрешните финансови пазар се стабилизираха във времето от предишното заседание на борда на директорите", се посочва в изявление на банката. "Проинфлационните рискове обаче остават високи, особено в краткосрочен хоризонт", добави РЦБ, подчертавайки, че продължава несигурността относно външни условия.

В същото време централната банка потвърди прогнозите си за годишната инфлация в края на 2018 г. на ниво 3,8 - 4,2%, за догодина между 5,0% и 5,5%, преди инфлацията да се върне към целевото ниво от 4% през 2020 година.

Банката на Русия запаси прогнозата си за темпа на растеж на брутния вътрешен продукт н за 2018 г. в интервала 1,5 - 2 на сто.

От Банката на Русия заявиха също така, че "ще разгледа необходимостта от по-нататъшно увеличение на основния лихвен процент, отчитайки поведението на инфлацията и икономическата динамика спрямо прогнозите, както и рисковете, произтичащи от външните условия и реакцията на финансовите пазари".

Руската рубла почти не реагира на напълно очаквания изход от заседанието на банката, като се понижава предпазливо спрямо щатския долар на фона на днешния спад на петролните цени и новото напрежение на световните фондови борси. Националната валута в средата на деня се понижи с 0,45% към 65,90 рубли за един щатски долар и с 0,15% към 74,75 за едно евро.