С решение на БНБ в поискалата специален надзор банка КТБ са назначени двама квестори, които поемат пълния контрол върху управлението на финансовата институция.
Новите управители ще са Христина Стамова и Стояна Данаилова, първата е управител в голяма одиторска фирма, а втората е служител на БНБ.

С решението на БНБ са освободени надзорният съвет на КТБ, чийто председател е Цветан Василев, както и управителният и съвет.

Това каза на свиканата специална пресконференция управителят на Българската национална банка, Иван Искров.

Всички операции на КТБ са консервирани за срок от 3 месеца, обясни шефът на БНБ Иван Искров.

Това означава, че фирми и граждани, които имат смети там или получават заплатите си няма да могат да го правят. След тези три месеца клиентите ще могат да получават депозитите си.

Искров подчерта по време на напрегнатата пресконференция, че КТБ не е фалирала и в момента се работи по нейното оздравяване.

Управителят подчерта на БНБ подчерта, че останалата част от банковата система е стабилна и че функционира нормално.

Искров посочи, че масовото изтегляне на депозити от КТБ е започнало още от понеделник и в след като БНБ е излязла със съобщение, че банката е стабилна този процес е намалял.

Нов тласък на процеса е бил даден от "анонимката", която бе разпространена до медиите, че подуправителят на БНБ е бил отстранен от длъжност.

Така днес банката бе принудена да поиска процедурата по специален надзор.
Искров също така заяви, че няма никаква опасност за валутният борд, който е гарантиран от валутните резерви на банката.

Той предупреди многократно журналистите да внимават какво публикуват за да не се създава паника в населението.

Относно бъдещето на КТБ Искров посочи, че са отворени всички варианти, включително банката да бъде капитализирана и от фонда за гарантиране на влоговете в банките.

На този етап руската външнотърговска банка БТВ, която има 9.9% от капитала в КТБ е заявила желание да участва в процеса по стабилизиране на банката, но гуверньорът на БНБ не даде повече информация.