Девет трилиона корпоративна дългова бомба "тик-така" в американската икономика, припомнят експертите. Компаниите са обременени с 9 трилиона долара дълг, което представлява потенциална заплаха, ако темповете продължават да се покачват и икономиката прояви признаци на слабост, пише CNBC, цитирана от "Инфосток".

Повечето експерти по облигации на Уолстрийт смятат, че проблемът е контролиран за следващите 12 до 18 месеца, въпреки че се казва, че пазарът е "неспокоен". Основната тревога е насочена към компании, чиито дълг се намира между инвестиционен клас и "боклук" и биха могли да причинят неприятности на пазара, ако техният рейтинг се влоши.

На пръв поглед изглежда, че дълговата бомба от 9 трилиона щатски долара е готова да се взриви. Корпоративната задлъжнялост ескалира благодарение на ниските лихви и благоприятните условия за получаване на заеми през годините на облекчена монетарна политика след кризата.

На Уолстрийт, обаче, надеждите, че това е управляем проблем, поне за следващата година или две, са много големи.

Кой ще спаси Италия? Вече няма желаещи за държавния ѝ дълг

Кой ще спаси Италия? Вече няма желаещи за държавния ѝ дълг

Притеснително ниското вече търсене на облигации показва, че италианците не искат да финансират фискалната експанзия на правителството

"Има сериозни притеснения на пазара, но все още нещата не са излезли от контрол", коментира Майкъл Темпъл, директор на изследователска дейност в Управление на активи Amundi Pioneer Амунди Пионер.

По същество ситуацията, свързана с корпоративния дълг може да се развие по два начина: добър сценарий, при които компаниите могат да управляват дълга си, когато икономиката се стабилизира и лихвените проценти останат под контрол, а другия - ако икономиката се забави, лихвените проценти продължат да се повишават и вече не е толкова лесно за управление на този дълг.

Има една тревожна тенденция, при която много компании, с инвестиционен кредитен рейтинг, започват да губят позиции и рейтинга им да се понижава. Това парви облигациите им по-евтини, съответно разходите за обслужването им - по-високи.

Русия отново купува американски дълг

Русия отново купува американски дълг

Китай и Япония остават най-големите кредитори на САЩ

"Какъв ще е вариантът при корпоративни дългови книжа ще зависи колко време имаме за превъртане на кредитния цикъл и колко време имаме до повишение на лихвените нива до момент, в който не започнат да тежат реално върху ръста на икономиката", смята Темпъл. "Ако сме в ситуация, при която лихвените нива вече са твърде високи и ще доведат до забавяне на ръста, то определено имаме голям проблем", смята още експертът.

Въпреки това, според него условията все още са благоприятни за корпоративния кредитен пазар. "Според нас икономическата активност вероятно ще се забави догодина, но на много високо ниво. Това не е достатъчно, за да се предизвика хаоса, който току-що описах", прогнозира още Темпъл.

През изминалото десетилетие компаниите се възползваха от ниските лихви, за да развиват бизнеса си и да възнаграждават акционерите. Общият корпоративен дълг се е увеличил от близо 4.9 трлн. долара през 2007 г., в началото на Голямата рецесия, до почти 9.1 трилиона долара към днешна дата, или повишение от 86%.

Дълговете на американците не спират да растат

Дълговете на американците не спират да растат

Общите заеми се увеличават за 17-то поредно тримесечие въпреки икономическия бум

Ситуацията при корпоративните облигации все още е добра. Всъщност Fitch Ratings прогнозира най-малко неизпълнение на задълженията по облигации за 2019 г. от 2013-та година насам, като дълговете с ливъридж са най-ниските от 2011 г. насам.

Такива високи нива на дълга "със сигурност трябва да се наблюдават", каза Ерик Розентал, старши директор на Fitch за финансирането в САЩ, като допълни - "По отношение на системния риск, в момента той не е висок".

Една от причините, поради които пазарите се притесняват за дълга, е, че няма достатъчно пари, за да го покрие. Съотношението на паричните потоци към корпоративните кредити спадна до 12% през 2017 г., което е най-ниското досега.

Смята се, че данъчните облекчения от 2017 г. също помагат. Компаниите видяха, намаление на номиналните им данъчни ставки от 35% на 21% и очевидно използват голяма част от освободения ресурс, за да понижат някои дълг.

"Високодоходният сектор, изглежда доста надценен и не си струва риска, който носи след себе си", според Джордж Руснак, ръководител на звеното за търговия с инструменти с фиксирани доходи в Wells Fargo. "Това, което виждаме сега, е, че някои спредове се разширяват, което ще окаже по-голямо влияние върху високата доходност."

Китай вече има по-голям обезпечен корпоративен дълг от всички останали развиващи се пазари

Китай вече има по-голям обезпечен корпоративен дълг от всички останали развиващи се пазари

Най-сериозно засегнат е строителният сектор