Данъчните стартират проверки за укриване на доходи от брокерите на имоти. Още в края на миналата година служители на Националната агенция за приходи са поискали информация от бранша за най-честите нарушения, които се правят при покупката и продажбата на имоти

Очаква се информацията, която са събрали да бъде използвана за осветляване на доходите на всички брокери и увеличаване на приходите в хазната. Оказва се, че повечето комисионни за сключени сделки или се укриват от данъчните, или се обявяват в много по-малък размер от реалния, пише standartnews.com.

Друг сериозен проблем е изповядването на сделките на данъчна оценка

а не върху реалната им пазарна цена. Макар да е в ущърб на бюджета, подобна практика често се приветства от купувачите и продавачите, защото самите те плащат по-малко. Изповядването на сделката върху данъчна оценка обаче може да изиграе много лоша шега най-вече на купувачите. Този ход им спестява средства като намалява таксата за нотариуса, изповядал сделката, както и налога за прехвърляне на имота.

В същото време обаче, ако по една или друга причина сделката бъде развалена, купувачът може да претендира за обезщетение в размер на сумата, вписана в нотариалния акт. Така ако той е платил 100 хил. лв. за апартамент, но в нотариалния акт пише, че е дал 20 хил. лв., при разваляне на сделката, може да поиска най-много 20 хил. лв. Евентуално би могъл да претендира и за някакво допълнително обезщетение, което обаче ще е далеч по-малко от 100-те хиляди, които е платил реално. Така и хазната и самият купувач са ощетени.

Некоректните брокери обикновено работят с по-ниска комисионна от 1-1,5%, обясняват от "Сдружение Брокери на имоти". Това обаче не означава автоматично по-добри условия за клиентите им. Често заради по-ниската комисионна брокерите надуват изкуствено цената на апартамента или съответния имот. По този начин той става почти непродаваем, а ако все пак някой се излъже да го купи, то плаща много повече, отколкото ако беше дал стандартната комисионна от 3%. Друг проблем, с който често се сблъскват клиентите е, че комисионната не им спестява ходене по мъките и обикаляне на ред институции за уреждане на документите за сделката. Макар да има възможност с пълномощно брокерът да извади всички необходими документи, най-често работата на посредника, особено този с ниска комисионна, се изчерпва до срещането на купувача и продавача.
"Присвояват" апартаменти
Брокери на имоти, които се представят за собственици или пълномощници на продавачи на апартаменти, най-често мамят хазната, казаха от "Сдружение брокери на имоти". Най-често те си "присвояват" правото да продават имоти като взимат обяви, пуснати от частни лица в интернет, и започват да ги разпространяват по различни канали. Когато им се обади клиент и те го заведат при реалния собственик тези самозвани брокери настояват и двете страни да им платят комисионна, макар че собственикът реално не е търсил техните услуги. Номерът обаче често минава при хора, които нямат опит със сделките с недвижими имоти, твърдят от бранша.

Най-често тези брокери крият доходи като отказват да сключват комисионни договори и да издават касови бонове или фактури за получените комисиони. Вместо това издават на купувачите ордери или саморъчни разписки в свободен текст, включително върху комисионни договори вместо върху надлежен документ.

Как да познаем некоректните?

- Рекламират се като собственици или пълномощници
- Често пишат в обявите за продажби на жилища, че имотът се продава без посредник или обявата е само за частни лица
- Комисионите им са по-ниски от обичайните и са около 1-1,5 на сто
- Отказват да сключват договор за услуги или предлагат съмнителен комисионен договор
- Отказват да издават касов бон или фактура срещу получените средства

Внимавайте и с нотариусите

Нотариусите също често може да се окажат в нарушение на законите. Нерядко те умишлено си затварят очите за сделки, сключени на нереално ниски цени, за които е ясно, че са в ущърб не само на хазната, но и на двете страни при евентуален спор, коментират брокери на имоти. В същото време обаче те не коригират в посока надолу нотариалните такси, които взимат. Така например за имот, сделката за който е изповядана на цена 7000 лв., нотариус събира 400 лв. от всяка от страните. Същата сума нотариус е поискал и от продавача и купувача на апартамент, чиято стойност според нотариалния акт е 2000 лв.

Зарибяват с ниски оферти

Нереално ниските цени на обяви за продажба или наем на имоти са един от сигурните белези, че нещо не е наред, предупреждават от бранша. Често в сайтовете и обявите в печатните медии се предлагат апетитни имоти на безценица. Когато обаче звънне клиент, обикновено му се обяснява, че имотът току що е бил купен или нает, но пък имат други подобни. От обясненията обаче става ясно, че "подобните" имоти са с няколко хиляди по-скъпи от посочените в обявите. Нерядко за разликата в цената, посочена в обявата и реално исканата сума, купувачът бива уведомен едва в последния момент, когато вече е пристигнал на оглед. Дори цената да е същата, може да се окаже, че "перфектният мезонет от 80 квадрата с изглед към Витоша" всъщност е 20 квадрата таванска стая в стара сграда, до която се стига по 60 квадрата коридор в който има баня и тоалетна, ползвани от още едно семейство.