Американският бюджетен дефицит се увеличи с 16% до 607 млрд. долара след изминаването на 9 месеца от първата пълна фискална година на Доналд Тръмп като президент, тъй като разходите се увеличиха по-бързо от приходите.

Дефицитът през деветте месеца до юни е с 84 млрд. долара по-голям от отчетения за същия период на фискалната 2017 г. Приходите нарастват до 2.54 трлн. долара за периода, което е с 1.3% повече спрямо година по-рано. Разходите обаче се увеличават с 3.9% до 3.15 трлн. долара, показва доклад на Министерството на финансите на САЩ, цитиран от Bloomberg.

Разходите по лихвените плащания и трите най-мащабни задължителни програми в страната - тази за социално осигуряване и двете програми за здравно осигуряване - Medicare и Medicaid също се повишават, според доклад на Бюджетната комисия на Конгреса.

Заради усилията за подпомагане при бедствия, Министерството на вътрешните работи също увеличава разходите си с 51% до 18 млрд. долара.

През декември Тръмп подписа обещаната данъчна реформа, предвиждаща намаляване на данъците за около 1.5 трлн. долара, с идеята да стимулира икономическия растеж, заплатите и инвестициите. Същевременно президентът планира 300 млрд. разходи за тази година.

Докато икономиката вероятно се ускори през второто тримесечие от първите три месеца на годината, приходите през април-юни достигнаха 1.04 трлн. долара, което е малко повече от събраните 1.03 трлн. долара за същия период на предходната година.

Повишаване на разходите

В допълнение към увеличените разходи за програми за социална сигурност, федералното правителство е изправено пред нарастващи плащания за нетен лихвен процент по държавния дълг, което отчасти се дължи на повишаване на инфлацията.

Дупката в бюджета се е свила миналия месец до 74.9 млрд. долара, от дефицит от 90.2 млрд. долара през юни 2017 г., се посочва в доклада на Конгреса.

Размерът на дефицита за юни е в съответствие с очакванията, според икономистите на Wells Fargo Securities Джон Силвия и Майкъл Пулиезе. Прогнозата им остава непроменена, че дефицитът за финансовата 2018 г. ще достигне 775 млрд. долара.

"Въздействието на стимулите от настоящата бюджетна сделка започва да става очевидно. Очакваме сделката да добави няколко десети от процента към растежа на реалния БВП през 2018 г., като влиянието ще затихне през втората половина на 2019 г.", обясняват експертите, цитирани от Bloomberg.