В съревнованието, чието начало се крие в първите дни на персоналните компютри и в родителските гаражи, мърляви бради и зубърски очила, Microsoft отново изпревари Apple и завзе първата позиция като най-скъпа публична компания, пише Statista.

След отчета на производителя на iPhone, в който компанията разкри мащаба на недостига на полупроводници, Microsoft успя да изпревари дългогодишния си съперник. Това се случва за първи път от юли 2020 г. и едва за втори път от 2010 г.

Именно преди повече от десет години Apple изпревари конкурента си. Тогава Microsoft бе изправена пред намаляващи продажби на персонални компютри и лицензи за операционната система Windows. А Apple бе на гребена на вълната и се радваше на зашеметяващия успех на пуснатия три години по-рано iPhone.

В следващите години, но не и преди тогавашният директор Стив Балмър да слезе от поста, а на негово място да застане Сатя Надела, Microsoft успя да се отърси от инерцията, намали зависимостта си от Windows и се превърна във водещ играч на растящия облачен пазар.

Към 5 ноември Microsoft е оценена на $2,53 трлн., а Apple на $2,48 трлн.

Снимка 552507

Както се вижда от графиката, акциите и на двете компании избухнаха през последните години. Apple получи оценка от $1 трлн. през август 2018 г. и само след две години покори $2 трлн. Microsoft достигна $2 трлн. чак през юни 2021 г.

Технологичните компании днес властват над пазарите. Преди 16 години смартфоните - такива, каквито са познати днес - все още не бяха измислени. Facebook тъкмо бе основана, а ExxonMobil бе десет пъти по-скъпа от Apple. Сега ситуацията е коренно различна.

През 2005 г. списъкът с най-ценните компании бе разнообразен: няколко петролни компании, мултинационални конгломерати, финансови гиганти, познати имена в здравеопазването.

Но днес, с изключение на Saudi Aramco, американските технологични компании властват.

Снимка 552508