В хода да валутната търговия в сряда щатският долар е относително стабилен по отношение на еврото и британския паунд, поевтинява по отношение на японската йена.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,02% по време на сутрешната търговия, по-широкият WSJ Dollar Индекс спада с 0.01%.

Към 10:11 часа българско време едно евро струваше на пазара 1,0958 долара в сравнение с 1,0953 долара при затварянето на търговията във вторник.

Стойността на американската валута в съчетание с японската спадна до 131,39 йени за един долар при 131,71 йени за долар след резултатите от предходната сесия.

Британският паунд леко поевтинява и се търгува по $1,2504 спрямо $1,2501 за лира ден по-рано.

Федералният резерв ще трябва да продължи да повишава основния лихвен процент, за да облекчи инфлацията в САЩ, каза президентът на Федералната резервна банка на Кливланд (FRB), Лорета Местър.

"Моята прогноза е Фед да повиши лихвите над 5% тази година, за да постигне устойчива низходяща траектория на инфлацията към целта от 2% и да ограничи инфлационните очаквания", каза Местър на събитие в Ню Йорк във вторник.

Американският паричен регулатор повиши основния си лихвения процент до диапазона 4,75-5% като резултата от заседанието си през март.

Междувременно главният икономист на Bank of England Хю Пил намекна във вторник, че британската централна банка отново ще повиши лихвите през май. Пил, който говори на събитие в Женева, каза, че Банката на Англия трябва да "завърши" борбата с високата инфлация.

През март Британската централна банка повиши лихвения процент с 25 базисни пункта до 4,25%.