По време на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар се засили спрямо еврото и лирата стерлинг, но се понижава по отношение на йената, след като скочи до връх от 1998 г.

Фокусът на пазара е речта в банковата комисия на Сената на САЩ на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, чиито изявления са важни за оценка на перспективите за американската икономика и по-нататъшната парична политика в страната.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона) днес добавя към стойността си 0,3%, а по-широкият индекс на долара WSJ - 0,31%.

Към 10:05 часа българско време общата европейска валута се разменя на пазара на ниво 1,0472 долара за едно евро в сравнение с $1,0533 за евро при затваряне на пазара във вторник.

В същото време курсът на британската лира стерлинг се понижава по отношение на долара до $1,2181 за едни паунд при $1,2277 за паунд в края на вчерашната сесия.

Американската валута поевтинява по отношение на японската до 136,36 йени за долар срещу 136,57 йени за долар при закриване на предишната сесия. По-рано в хода на търговията, доларът се покачи до максимум от почти 24 години - 136,72 йени за един долар.

Японският премиер Фумио Кишида каза вчера, че Централната банка на страната трябва да "поддържа сегашния курс" на парично облекчаване, пише вестник Nikkei. Междувременно протоколът от заседанието на Централната банка на Япония от 16-17 юли, публикуван в сряда, потвърди, че свръхмеката парична политика в страната ще се запази за дълго време.

На този фон доларът може да се повиши до 140,8 йени, което е следващото ниво на съпротива, каза анализаторът на IG Yep Jun Rong, цитиран от Trading Economics.