Щатският долар се понижава спрямо основните валути по време на търговията в сряда сутринта. Търговците продължават да следят статистиката от САЩ, включително динамиката на потребителските цени, данни за чиято динамика. Министерството на труда на САЩ ще публикува по-късно днес.

Към 10:25 минути българско време общата валута поскъпва умерено по отношение на американската и се разменя по $1,0556 зе едно евро спрямо $1,0529 за евро при затварянето на пазара във вторник.

"Зелените" пари поевтиняват спрямо японската валута с 0,21% - до 130,07 йени за долар срещу 130,45 йени за долар предния ден.

Британският паунд днес сутринта се покачва с 0,15% до $1,2335 за една лира от $1,2316 за лира в края на предходната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес губи 0,14% от стойността си, а по-широкият индекс на долара WSJ - 0,17%.

Ръководителят на Федералната резервна банка на Ню Йорк Джон Уилямс по време на реч в Германия нарече намаляването на инфлацията основна задача на Федералната резервна система на САЩ, като същевременно отбеляза, че не вярва, затягането на паричната политика политика непременно да доведе до рецесия.

Както беше съобщено, американския паричен регулатор повиши лихвения процент след срещата на 3-4 май с 50 базисни пункта до 0,75-1% годишно. Лихвеният процент беше повишен наведнъж с 50 bp. за първи път от 2000 г.

На пресконференция след срещата председателят на Фед Джером Пауъл каза, че Фед ще обмисли повишаване на лихвите с 50 базисни точки на следващите няколко срещи обаче процентът да се увеличи веднага със 75 б.п. не се обсъжда активно.

Освен това участниците на пазара са загрижени за поредната вълна на нарастване на заболеваемостта от коронавирус в Китай, която вече доведе до въвеждането на редица твърди блокирания в няколко региона на страната. Китай има политика на "нулева толерантност" към COVID-19. Това означава ограничаване на разпространението на вируса чрез блокиране и задължителна карантина за тези, които са влезли в контакт със заразените.