В хода на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар се засилва спрямо еврото, йената и лирата стерлинг след рязък спад предишния ден. Той дойде поради нарастващите очаквания, че Федералната резервна система на САЩ ще спре цикъла на повишаване на основния лихвен процент поради проблеми в американския банков сектор.

В понеделник доларът падна с 0,9% спрямо еврото вчера, 1,2% спрямо паунда и 1,3% спрямо йената.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта добави 0,28%, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - 0,23%.

Към 10:15 часа българско време общата валута поевтинява с 0,30% и двойката евро/долар се търгуваше за $1,0696 в сравнение с курса $1,0731 за едно евро при затварянето на пазара в понеделник.

Британската лира стерлинг в същото време спадна до $1,2150 спрямо $1,2183 за един паунд ден по-рано.

Цената на американската валута по отношение на японската се повиши до 133, 89 йени за един долара в сравнение с 133,21 йени за долар в края на предишната сесия.

Доходността на японските държавни облигации потъна до многомесечни дъна по време на търговията във вторник. Така доходността на 10-годишните държавни облигации падна до 0,24%, което е под горната граница на коридора на колебания в лихвените проценти, който беше в сила до декември миналата година, когато централната банка на Япония неочаквано го разшири до плюс/ минус 0,5%.

Пазарът вижда 50% шанс за повишаване на лихвения процент от 25 базисни пункт от Фед на срещата през март, въпреки че миналата седмица трейдърите смятаха повишаване на лихвите с 50 пункта за най-вероятния сценарий, отбелязва Bloomberg.

Днес вниманието на търговците е насочено към данните за динамиката на потребителските цени в САЩ през февруари, които са важни за решението на Фед за по-нататъшното ниво на лихвения процент.

Според консенсусната прогноза на експертите, цитирана от Trading Economics, инфлацията в САЩ през миналия месец се е забавила до 6% в годишно изражение от 6,4% месец по-рано. Очаква се базовата инфлация, без разходите за храна и енергия, да се понижи до 5,5% от 5,6% през януари.