В хода на валутната търговия в петък американският долар се засилва спрямо еврото и другите основни световни валути след значителен спад вчера поради слабите данни за БВП на САЩ.

Днес сутринта, към 10:45 часа българско време курсът на общата валута спрямо долара падна с 0,9% - до $1,1671 за едно евро в сравнение с 1,1681 долара в края на предишната сесия. В четвъртък следобед европейската валута поскъпна с 0,7% спрямо американската.

Курсът на долара по отношение на японската национална валута към същия момент е 113,61 йени срещу 113,58 йени за долар при закриване на търговията вчера.

Британската лира стерлинг в петък сутринта се търгува спрямо долара с 0,04% по-евтино - на ниво около $ 1,3793 за един паунд

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), добавя 0,1% по време на днешната търговия, а по-широкият индекс на долара WSJ се покачва с 0,08%.

Данните за значително забавяне на икономическия растеж в Съединените щати накараха инвеститорите да се усъмнят, че Федералният резерв ще реши да започне ограничаване на програмата за обратно изкупуване на активи на срещата си през ноември.

Растежът на американския БВП се забави до 2% през периода юли-септември на годишна база в сравнение с 6,7% през второто тримесечие, съобщи Министерството на труда на страната. Резултатът е по-лош от средната прогноза на анализаторите за ръст от 2,7%, пише Trading Economics.

Динамиката на БВП на САЩ за третото тримесечие беше най-лошата от рекордния икономически спад през второто тримесечие на 2020 г., в началото на пандемията от COVID-19.

Европейската централна банка, след заседанието си в четвъртък, очаквано запази основните параметри на паричната политика непроменени. ЕЦБ не промени обема на антикризисната програма за обратно изкупуване на активи PEPP, оставяйки го на ниво от 1,85 трилиона евро, но подчерта, че благоприятните финансови условия в икономиката на еврозоната могат да се поддържат при по-умерени темпове на обратно изкупуване, отколкото през второто и третото тримесечие на тази година.

ЕЦБ ще продължи да изкупува обратно активи по тази програма поне до края на март 2022 г. и във всеки случай, докато прецени, че кризата, причинена от коронавирус пандемията е приключила.