В хода на валутата търговия в понеделник сутринта щатският долар се покачва активно спрямо еврото и лирата стерлинг и йената поради увеличеното търсене на защитни активи и "ястребовите" изявления на лидерите на Федералния резерв на САЩ.

Ръководителят на Федералната резервна банка на Сейнт Луис Джеймс Балард каза миналата седмица, че регулаторът ще трябва да продължи да повишава основния лихвен процент. В същото време графиките, придружаващи изказванията му, показват, че нивото на лихвените ставки може да достигне 5-7% годишно.

Междувременно председателят на Федералния резерв на Бостън Сюзън Колинс каза в петък, че Федералният резерв може да обмисли различни варианти за промяна на лихвените проценти на заседанието си през декември, включително увеличение от 75 базисни пункта.

Американската централна банка повиши лихвите със 75 б.п. на последните четири заседания и сега анализаторите и икономистите като цяло очакват следващото увеличение да бъде 50 базисни пункта. Следващото заседание на Фед ще се проведе на 13-14 декември.

Доларът е подкрепен и от търсенето на активи-убежища на фона на опасенията за разпространението на коронавирус в Китай и действията на властите за ограничаване на пандемията, пише Trading Economics.

В понеделник, към 11 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,69% - до 1,0252 долара за едно евро срещу 1,0325 долара за евро при затварянето на сесията миналия петък.

Курсът на долара се повиши с 0,58% спрямо йената до 140,17 йени в сравнение с 140,37 йени за долар в края на последната сесия.

Британската лира стерлинг се обезценява по отношение на долара с 0,65% и се търгува за около $1,1806 за паунд в сравнение с $1,1890 за паунд в края на търговията в петък.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес нараства с 0,4%, а по-широкият доларов индекс WSJ - с 0,34%.