Дългът на домакинствата в САЩ достига нива, по-високи от записаните преди кризата през 2008 г., пише Bloomberg, цитирайки данни на Федералния резерв. Задълженията им в края на първото тримесечие са 12.7 трилиона долара. Сумата е повече от целия брутен вътрешен продукт на Китай за 2016 г. (11.2 трилиона долара) или почти четири пъти по-висока от германския, който бе 3.467 трилиона долара през предходната година.

Данните включват всеки тип задължения - от ипотеки през кредитни карти до заеми за покупка на автомобил.

Причината за тегленето на кредити не са инвестиции или защото хората смятат, че бъдещето им във финансов аспект ще е много по-добро от сегашната ситуация. А защото имат нужда от парите веднага за образование, транспорт и в много случаи - просто за да преживяват.

Погледнато отдалеч, големият дълг на американците не трябва да буди притеснение, тъй като активите на домакинствата са близо до рекордните 94.8 трилиона долара, благодарение на възстановяващия се имотен пазар. Но от това увеличение се възползват основно най-богатите, казва Ланс Робъртс от Clarity Financial.

За повечето американци, при които средният доход на домакинството е по-нисък от пика през 1999 г., тегленето на кредити е отговорът на въпроса как да поддържат стандарта си на живот.

Разходите на домакинствата растат със средно 2.4% от края на рецесията в САЩ през 2009 г., докато преди това темпът бе от 3%.

Демографията също има пръст в увеличените нива на дълга. Милениалите, родени след 80-те години на миналия век, в момента представляват най-голям дял от населението. И най-често те имат студентски заеми, като по последни данни кредитите за образование достигат 830 милиарда долара.