Еврото може да се покачи до $1,16 през 2020 г. благодарение на икономическото възстановяване в Европа, отслабващите политически рискове и прогнозата за запазване на настоящата политика на Европейската централна банка, прогнозира Nomura, цитирана от CNBC.

Еврото, използвано в 19 европейски държави, се търгуваше при нива от $1,11 в петък. През 2019 г. общата валута загуби стойност срещу щатския долар заради забавянето на международната търговия, разочароващите икономически данни и политическите рискове. През септември еврото дори поевтиня до $1,09, след като инвеститорите започнаха да се притесняват за икономическата ситуация в Германия, промените в италианското правителство и бъдещите ходове на ЕЦБ.

С началото на новата година стратезите на банката вярват, че еврото ще възстанови загубите от предходната. Nomura посочва, че икономическите данни за Европа ще бъдат по-положителни, а не се очаква ЕЦБ да промени настоящата си политика.

"До края на 2020 г. очакваме EUR/USD да достигне 1,16, а може дори и повече, ако президентските избори доведат до лоша изненада", посочват те.

Експертите в Bank of America Merrill Lynch също очакват еврото да поскъпне спрямо долара. Прогноза за $1,16 за евро даде и Роберто Миалич, стратег в UniCredit Research.