Най-високопоставеният европейски политик с ресор закъсали банки предупреди правителствата да не използват пари на данъкоплатците, за да спасяват финансови институции, които са били на ръба на оцеляването и преди пандемията, пише Bloomberg.

С нарастване на държавната подкрепа в държавите от Европейския съюз заради икономическите щети от пандемията, Елке Кьониг заяви, че раздаването на целенасочена помощ на закъсали банки "не трябва да означава, че се връщаме към спасяванията".

Въпросът, който трябва да бъде зададен, е "какъв е свързаният с коронавируса проблем и кой е може би скритият основен проблем", заяви Кьониг, ръководител на Европейския съвет по банково преструктуриране.

Позицията на Кьониг е важна в дебата, който вероятно ще се разгорещи с ръста на фалитите в Европейския съюз и щетите, които банките ще понесат. Европейската централна банка и другите власти предоставиха безпрецедентна подкрепа за индустрията, позволявайки на банките да "бъркат" в капиталовите си буфери и промениха правилата, за да могат финансовите институции да продължават да заемат средства.

По време на финансовата криза от 2008 г. правителствата използваха трилиони евро, за да подпомогнат банки, превръщайки се в акционери в някои от тях. Повече от десетилетие по-късно Германия все още притежава 15% в Commerzbank AG.

Европейският съвет по банково преструктуриране бе създаден през 2015 г., за да осигури равно третиране на закъсалите банки в континента, като в същото време пести възможно най-много пари от данъкоплатците. Политиците все пак още намират начини да използват пари от хазната и през последните години.

Европейската комисия заяви пред март, че държавната помощ за банките, която трябва да компенсира "директните щети" от пандемията, няма да е обект на обичайните ограничения. Правилата бяха отхлабени и за редица други части на икономиката и правителствата вече се възползваха, за да спасяват авиокомпании и да раздадат гаранции за милиарди евро.

Кьониг заяви още, че предложението за "лоша банка" е преждевременно и най-вероятно няма да проработи.