В началото на валутната търговия в понеделник щатският долар практически не се променя спрямо еврото и британската лира, като умерено поевтинява по отношение на понската йена.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона),днес загуби 0,11%. Доларовият индекс е близо до минималната си стойност за седмицата, търговците продължават да оценяват изявлението на Федералния резерв на САЩ след заседанието през септември, пише Trading Economics.

Към 10:25 часа българско време общата валута се търгува срещу американската на ниво $1,1721 за едно евро, в сравнение с $ 1,1720 за евро в края на предишната сесия.

Американската валута поевтинява спрямо японската до 110,59 йени за долар срещу 110,73 йени за долар в петък.

Британската лира стерлинг в понеделник сутринта се разменя спрямо долара по $1,3670 за един паунд, почти колкото при затварянето в края на миналата работна седмица.

Европейските инвеститори обръщат голямо внимание на изборите за германския Бундестаг, които се проведоха в неделя. В резултат на тях вероятно ще бъде сформирана нова коалиция с нов канцлер на мястото на Ангела Меркел. Най-голямата фракция ще бъде от социалдемократите, които спечелиха изборите с 25,7% от гласовете. Блокът на Християндемократическите и Християнско -социалните съюзи остана на второ място с 24 процента от гласовете.

Според анализатори на CBA, цитирани от The Wall Street Journal, резултатите от изборите в Германия е малко вероятно да причинят значителна промяна в обменния курс на еврото.

Междувременно опасенията относно въздействието на финансовите проблеми на китайския предприемач за недвижими имоти China Evergrande намаляха донякъде, след като Китайската народна банка вкара още 100 милиарда юана (15,48 милиарда долара) във финансовата система чрез обратни репо сделки , за да осигури достатъчна ликвидност в банковата система. Лихвеният процент по 14-дневните транзакции е 2,35% годишно, се казва в изявление на Китайската централна банка.

През изминалата седмица китайската централна банка инжектира 320 милиарда юана във финансовата система на страната.